RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
MEKTIG: Hillary Clinton var verdens mektigste kvinne da hun tjenestegjorde som USAs utenriksminister.
MEKTIG: Hillary Clinton var verdens mektigste kvinne da hun tjenestegjorde som USAs utenriksminister. Foto: Cliff Owen (Ap)

- Vi var blakke da vi flyttet fra Det hvite hus

Hillary Clinton prøver å bortforklare hennes og ektemannens skyhøye honorarer.

Tidligere førstedame og utenriksminister, Hillary Clinton, forteller i et TV-intervju at hun og ektemannen Bill Clinton hadde stor gjeld da de flyttet fra Det hvite hus i 1999. Bill Clinton var USAs president i to perioder, fra 1993 til 2001.

Ifølge New York Daily News hadde Clinton-ekteparet en inntekt på 416.039 amerikanske dollar i 1999, som var ett av deres siste år i Det hvite hus.

- Helt blakke
Inntekten skal imidlertid ikke ha vært nok til å dekke gjeld og datterens skolepenger.

- Vi var helt blakke da vi flyttet fra Det hvite hus, og vi var i gjeld, sier den tidligere førstedamen i et åpenhjertig intervju med ABCs Diane Sawyer, når hun blir konfrontert med hennes og ektemannens skyhøye foredragshonorarer.

- Vi hadde ingen penger da vi kom dit, og vi slet også med å få samlet ressursene til huslån og Chelseas utdanning. Du vet, det var ikke lett, sier hun.

Ekteparet var også neddynget med advokatregninger det siste presidentåret, som følge av Monica Lewinsky-saken.

Lukrativ bokavtale
Men «nøden» skal ikke ha vart lenge. Ifølge Mother Jones skal Hillary Clinton ha mottatt et forskudd på åtte millioner dollar for selvbiografien «Living History» rett før de flyttet ut av Det hvite hus.

I tillegg skal ekteparet ha kjøpt to nye hjem - ett i Washington og ett i New York.

- Tjente 109 millioner
Tiden etter Det hvite hus har vært svært lukrativt for Clinton-ekteparet. Bokavtaler og foredrag har gjort dem til millionærer. I tidsperioden 2000 til 2007 tjente ekteparet 109 millioner dollar, ifølge en NPR.

Det er ektemannen Bill Clinton som har stått for mesteparten av inntjeningen med sine rådyre foredrag. CNN meldte i fjor at ekspresidenten har tjent 106 millioner dollar på å holde foredrag.

Hillary Clinton lanserer boken «Hard Choices».

- 200.000 per foredrag
Hillary Clinton trakk seg som Barack Obamas utenriksminister rett før gjenvalget i 2012. Siden den gang har hun tjent fem millioner dollar på å holde foredrag.

Hun får angivelig 200.000 dollar for hvert foredrag hun holder.

- Tror du amerikanere kommer til å forstå fem ganger gjennomsnittsinntekten for én tale? spør intervjueren.

- Jeg synes det var mye bedre å holde foredrag for penger enn å knytte seg til én gruppe eller ett selskap, slik mange mennesker gjør etter offentlig tjeneste, sier hun i TV-intervjuet.

Denne uken lanserer Hillary Clinton sine memoarer «Hard Choices» i New York. Boken handler om hennes tid som USAs utenriksminister.

Det har lenge vært spekulert på at Clinton vil stille som presidentkandidat i Demokratenes nominasjonsprosess i 2016. Men hun har aldri bekreftet eller avkreftet påstanden.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere