RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi vil ha full gjennomgang av rettssikkerheten

Foto: Kjetil Mæland/Høyre (Nettavisen)
Sist oppdatert:
- Myndighetene skal ikke bruke urimelig metoder eller «ta livet av» skattyter.

Høyres finanspolitiske talsmann, Gunnar Gundersen, reagerer sterkt på Nettavisen avsløring av skatteinnkreveren i Sandefjord som brukte «smutthull» i lovverket for å ta 100 prosent av omsetningen til et enkeltmannsforetak.

Les: Kemnern tok hele omsetningen og - Vi legger oss flate

- Det er jo nettopp slike saker som har gjort at jeg for snart halvannet år siden tok opp skattyters rettssikkerhet i en interpellasjon i Stortinget, sier Gundersen. Våren 2010 Skatteunndragelsesutvalget fram sin innstilling. Flere av forslagene til tiltak mot skatteunndragelser fikk politikerne til å frykte for skattebetalernes rettssikkerhet.

- Ulovligheter og skatteunndragelser skal man selvfølgelig ta, men det må skje på en måte som tar hensyn til de vanlige rettssikkerhetsprinsipper vi liker å ta hensyn til i en rettsstat som Norge. Det betyr at man skal være uskyldig inntil det motsatte er bevist og myndighetene skal ikke bruke urimelig metoder eller «ta livet av» skattyter verken under prosessen eller etterpå, sier han.

Skatteekspert Hugo Matre har tidligere sagt i Nettavisen at selve skattesystemet er et rettssikkerhetsproblem. Årsaken er at masseforvaltningen ikke er skapt for å ta vare på rettsvernet til enkeltmenneske.

Les egen sak: - Skattesystemet har et rettssikkerhetsproblem

Har du problemer med kemneren eller andre norske namsmenn. Klikk her og send mail til Nettavisen.

- Forsiktig med maktmidler
Under diskusjonen i Stortinget i 2010, uttrykte også finansminister Sigbjørn Johnsen hvor viktig det er at skatteinnkrevere er forsiktige i sin bruk av maktmidler:

«...makten sin skal en bruke med måte, som det heter i et gammelt norsk ord. Det gjelder ikke minst forvaltningen – at en skal være seg bevisst den maktposisjonen en har, og selvsagt de mulighetene en også har for å utøve makt i forhold til folket» sa Johnsen. Du kan lese hele debatten her.

Etter denne debatten snekret Frp sammen et dokument 8 forslag med ulike tiltak som skal bedre rettssikkerheten for skatteytere. Du kan lese forslaget her.

Saken ble nedstemt i Stortinget i april 2011, men regjeringspartiene var enige i at rettssikkerheten må belyses bedre. Finansminister Sigbjørn Johnsen har blidt bedt om å komme tilbake med en vurdering av rettssikkerheten for skatteytere. Når det skjer er foreløpig usikkert.

Under debatten i april kom det fram at samtidig som politikerne roser arbeidet Skatteetaten gjør med å hente inn skatt fra de over 4 millioner skatteyterne i landet, er politikerne også enige i at den store og raske saksbehandlingen fører til at noen får hard og urettferdig medfart slik Nettavisen har skrevet om denne våren.

Dette har også skatteekspert Hugo Matre sagt til Nettavisen. Les egen sak her: - Skattesystemet har et rettssikkerhetsproblem.

Frps forslag

Her er noen av forslagene som Frp hadde til hvordan man kan bedre rettssikkerheten for norske skattebetalere.

*At Skattekontoret automatisk skal sende utkast til vedtak til skatteyter ved klagebehandling i skatteklagenemnda.

*Å vurdere hvordan skatteklagenemnda gis reell uavhengighet fra skatteetaten.

*At skattekrav ikke skal inndrives før vedtak om skatt er rettskraftig, og at skatt som tilbakebetales skatteyter også kommer med forsinkelsesrente.

*Å gi skatteyter erstatning når feil saksbehandling har gitt tap.

*Å skjerpe beviskravene ved skjønnsligning.

*Å gi skattytere som vinner sin klagesak mot skatteetaten automatisk dekning av nødvendige saksomkostninger, uten å måtte søke skatteetaten om dette i ettertid.

*Å avskjære skattekontorets mulighet til å anke skatteklagenemndas avgjørelse inn for riksskattenemnda i saker der skattyter får medhold i skatteklagenemnda.

Hele forslaget kan du lese her.

«Det er mye bra i Skatteetaten, og det har skjedd mange vesentlige forbedringer de siste årene. Likevel er det fortsatt mange som opplever å bli kjeltringstemplet av Skatteetaten når det oppdages enkle feil eller mangler. Da er det ikke serviceinstinktet som er det første en oppdager, men en prestisjefylt motstander som gjør alt for å vinne over deg. » sa Frps Anders Anundsen under debatten.

«For alle oss som er opptatt av en sterk og god offentlig sektor, er det også viktig at vi har et kritisk blikk på hvilke tjenester som leveres fra denne sektoren.»

Thomas Breen (A)

«Rettssikkerheten for innbyggerne er generelt viktig og noe som bør oppta oss. Det gjelder også når vi er skattebetalere.»

Inga Marte Thorkildsen (SV)

«Jeg vil starte med å rose Fremskrittspartiet for å ha tatt opp en viktig sak. Dypest sett handler det om det enkelte menneskets rettigheter i møte med det store, ofte ugjennomtrengelige «systemet». Det er en problemstilling vi i Venstre er svært opptatt av, både i denne saken og i andre tilsvarende saker.»

Borghild Tenden (V)

«Som flere har vært inne på, er dette en viktig sak (...) statsmakten må derfor arbeide for å forbedre sin praksis ut fra det som ses på som rettferdig behandling blant folk flest. Jeg håper at opposisjonen legger merke til den holdning som regjeringspartienes representanter her har til saken»

Per Olaf Lundteigen (Sp)

Ingen av regjeringspartiene er uenig i at rettssikerheten for skattebetalerne ikke kan bli bedre, men istedenfor å stemme for Frps forslag, ba regjeringspartiene istedenfor om en bredere vurdering fra Finansdepartementet.

Det lovet Sigbjørn Johnsen å komme tilbake med.

«Så vil jeg til slutt si at rettssikkerhet generelt er en grunnpilar i velferds- og rettsstaten (...) Så vil det være slik at uansett hvor flink man er, er det ikke mulig, tror jeg, til enhver tid å gjøre alle til lags. Derfor må man i noen tilfeller ty til rettsapparatet. Det er derfor vi har rettsapparatet. Men det er viktig at før man kommer dit, bør man være trygg på at forvaltningen har gjort en så god jobb som mulig. På bakgrunn av det som står i innstillingen, og på bakgrunn av den debatten vi har her i dag, vil jeg komme tilbake til Stortinget, som det står i innstillingen, på en egnet måte med en vurdering av rettssikkerheten i en litt større sammenheng, slik komiteens flertall ber om. Jeg vil også vurdere om det er mulig å legge fram dette slik at vi i størst mulig grad får en samlet diskusjon i Stortinget. Det får vi komme tilbake til, som det står» sa Johnsen under høringen.

Hele debatten kan du lese her.

Har du problemer med kemneren eller andre norske namsmenn. Klikk her og send mail til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere