*Nettavisen* Nyheter.

- Vi vil kjøre 100 fattige til Sverige på harrytur før jul

Foto: Marius Antonsen (Nettavisen)

- Og gi dem 200 kroner å handle for.

29.11.12 17:03

Onsdag kveld kunne TV 2 Nyhetene fortelle at fattige i Oslo blir grovt forskjellsbehandlet før jul.

Mens én familie med to barn i bydel Vestre Aker på Oslo vest kan få 3000 kroner ekstra til juleinnkjøp i desember, får man bare 800 kroner i bydel Gamle Oslo på Oslo øst.

- Det er hårreisende at det skal være så stor forskjell på hvor du bor hen i denne byen, sa styreleder Johanna Engen i Velferdsalliansen

- Mest mulig ut av et stramt budsjett
Det er flere som reagerer på forskjellsbehandlingen. Blant annet «Harryklubben», som er en kommersiell forbrukerorganisasjonen for nordmenn som handler i Sverige.

De tilbyr nå å frakte 100 fattige i Oslo til Sverige for billig svenskehandel før jul, etter nyheten om de store forskjellene.

- Dette vil Harryklubben gjøre noe med! Vi har derfor nå i kveld invitert Frelsesarmeen til å tilby de som trenger det inntil 100 gratis turer til Sverige hvor de får mye mer igjen for pengene, skriver de på sine nettsider.

Klikk på bildet for å forstørre.

I tillegg til gratis busstur tilbys de fattige 200 kroner hver til å handle mat for - om de handler for minst 500 kroner.

- På den måten vil de som får minst kunne få mest mulig ut av et ellers meget stramt budsjett, skriver Harryklubben om gimmicken, og legger til:

- Alle fortjener en fin og verdig høytid. Og vi vil gjerne prøve å hjelpe uansett om de bor i øst eller vest.

Leder av Harryklubben, Hampus Söderström, forteller at de setter opp tre busser fra Oslo til Töcksfors Handelspark førstkommende lørdag. Også andre som ønsker det kan bli med på turen, så lenge det er plass.

- Det er helt gratis, og det er førstemann til mølla, sier Söderström.

Frelsesarmeen: - Kreative forslag
Frelsesarmeen sier de er takknemlige for alle som ønsker å hjelpe.

- Det vi opplever nå før jul er at det er et stort engasjement blant folk som ønsker å hjelpe. I det er det veldig mye kreative forslag og masse positiv energi. Mange mennesker har lyst til å bidra, sier Elin Herikstad, seksjonsleder i Frelsesarmeens sosialtjeneste, til Nettavisen.

- Hva tenker du om at de fattige nå tilbys harrytur?

- Jeg kan tenke at det kan være aktuelt for noen det, at de ønsker en slik tur. Vi vil informere om at tilbudet finnes, så får de som tenker at det er noe for dem si fra om det, sier Henrikstad.

Hun forteller at Frelsesarmeen opplever et stort engasjement fra folk som ønsker å hjelpe før jul.

- Vi opplever en enorm giverglede, og at folk ønsker å bruke tid, kreativitet og energi, sier hun fornøyd.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Frelsesarmeen

- Alle kan bidra på en eller annen måte
De siste seks årene har Frelsesarmeen slått tidligere rekorder med innsamling av penger i sine julegryter, som står plassert på ulike steder.

- De aller fleste av oss får det jo bedre og bedre, og vi har større mulighet til å hjelpe andre - og det ser vi at flere gjør, sier Henrikstad, og fortsetter:

- Det at alle kan bidra på en eller annen måte, både små og store, det er det som er så fint. I julegryta kan man legge på alt fra en krone til det man har mulighet til, og til sammen blir det mye og det er helt avgjørende for vårt arbeid, sier hun.

Herikstad synes det spesielt er rørende at barn engasjerer seg.

- Det at barn bryr seg om andre barn før jul er utrolig rørende, for eksempel ved at barnehager har kakelotterier eller lager kunst for å få inn penger, sier hun.

- Dette virker urimelig
For det er mange som trenger hjelp. Fattige trenger mat, klær og penger. Derfor synes Henrikstad, som mange andre, at det er uakseptabelt at fattige forskjellsbehandles i Oslo.

- Det er veldig viktig å få fokus på de forskjellene som det viser seg at det er. For dette virker urimelig. Derfor er det bra at byråden sier at hun skal se nærmere på det, sier hun.

Henrikstad mener det er et paradoks at det er i bydelene der flest fattige bor, at de får minst penger til jul.

- Tettheten av de husstandene med lavest inntekt er størst i de bydelene som gir ut minst. Jeg tenker at da handler det om økonomi i kommunen, fordi det blir en veldig stor utgift for den bydelen som har mange fattige, sier Henrikstad.

Tidligere torsdag sa helse-, sosial- og eldreombud i Oslo, Anne-Lise Kristensen, at hun nå vil rette opp i gapet mellom bydelene.

Les saken: - Julen skal være lik - enten du bor på Stovner eller Kjelsås

I en pressemelding torsdag ettermiddag, opplyser Kristensen at de nå opphever normene for utebetaling av ekstra sosialhjelp til jul.

- Gjennomgangen tyder på at de bydelsvise normene kan føre til ulik praksis mellom bydelene. Vi skal ikke ha ulike og bindende normer som medfører så store forskjeller i en og samme by. Det er den enkelte families individuelle situasjon som skal være avgjørende for beløpets størrelse, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.