- Vi ville blitt like provoserte

Foto: Jørgen Berge (Mediehuset Nettavisen)

Delte meninger om Tøyen-saken blant folk på gata.

13.01.10 16:56

OSLO SENTRUM (Nettavisen): Døndu Tulum (63) døde på Tøyen i Oslo den 3. januar mens AMK-sentralen og hennes pårørende kranglet på telefonen.

Tirsdag offentliggjorde TV 2 Nyhetene innholdet av hele lydloggen. Det hagler med trusler og utskjelling med grove ord, og AMK-operatørene svarer med å true med politiet.

Les mer om lydloggen her: AMK-sjefen tar selvkritikk

- De inviterte til det
Saken engasjerer mange, og Nettavisen har spurt folk på Karl Johans gate om hva de synes om saken. Meningene er delte.

- Det er egentlig ganske trist det som har skjedd. Men ambulansen har litt ansvar for det. Jeg mener de inviterte litt til dette, og jeg synes de var trege til å reagere, sier Cecilie Aakerberg fra Bærum til Nettavisen.

Silje Bravo fra Aasen forstår godt hvorfor familien ble frustrert.

- Det er tragisk at slikt skjer. Når du ringer etter hjelp har det ingenting å si at du er desperat, sier Bravo.

17-åringen sier hun ville reagert på den samme måten dersom hun ikke hadde fått hjelp.

- Jeg hadde gjort det samme selv jeg. Jeg tror de fleste hadde reagert på den samme måten, sier hun.

- Det var trakassering
Bjørg Hansel fra Oslo har en litt annen oppfatning av saken.

- Jeg har ikke hørt hele loggen, men jeg synes det er litt delt her. De oppførte seg ikke bra de som ringte. Det var trakassering, og sånt går rett og slett ikke an. Det kan ikke aksepteres, sier Hansel til Nettavisen.

Hun påpeker at det også har kommet fram at det skal ha kommet drapstrusler.

- Hvis det er tilfelle i tillegg, synes jeg de må ta mye av skylden for dette selv. Hvis de hadde ringt på en helt vanlig måte, så er jeg sikkert på at de ville fått den behandlingen de har krav på, på lik linje som alle andre borgere i dette landet, sier Hansel, som synes det er bra at saken nå blir gransket.

- Forståelig reaksjon
Julie Oddsett fra Oslo reagerer også på språkbruken som fremkommer av lydloggen, men synes AMK brukte for lang tid før de reagerte.

- Jeg hørte loggen i dag tidlig. Jeg synes språket de brukte var helt forferdelig, og ville ikke brukt det selv. Men samtidig skal det aldri få det utfallet det fikk. De på AMK-sentralen la for mye vekt på at de ikke skulle rope og skrike, men det synes jeg er forståelig at de gjorde i en slik situasjon, sier Oddsett.

Hun synes ikke familien oppførte seg veldig truende ut fra det som kommer fram i loggen.

- Hvis dette er retningslinjene de påstår de har fulgt, synes jeg de bør gå gjennom dem. Jeg synes de brukte altfor lang tid, sier hun.

- Kan ikke forvente annet
Frank Løken mener det ikke var rart at AMK reagerte og tilkalte politiet.

- Man kan ikke forvente seg noe mer når oppførselen er tilsvarende. I en presset situasjon, der man må begynne å slåss og argumentere for å gjøre jobben sin, da er det ikke så enkelt, sier han.

- Hva gjorde politiet der?
Thomas R. Hauge fra Oslo synes det er merkelig at politiet ble tilkalt til Tøyen.

- Ingenting sjokkerer meg når det gjelder politiet i Norge. Jeg vil ikke dømme i noen sak, men hva i all verden hadde politiet der å gjøre? spør Hauge.

Han mener det har hatt mye å si at det var en innvandrerfamilie som ringte.

- Det er en helt horribel historie. Hvis det hadde vært en etnisk norsk som hadde ringt, så hadde ambulansen kommet på første ring, hvis det var en stemme som var norsk og saklig, sier Hauge til Nettavisen.

- Det er mulig at kvinnen hadde dødd uansett. Men her har språket hatt mye å si. Dette var en innvandrerstemme som snakket, og da får du en annen behandling. De har helt klart fått en dårlig behandling, sier han.

- Litt feil på begge sider
Frank Hage fra Lørenskog synes det er bra at loggen har blitt kjent.

- Man må kunne forvente at hvis man ringer etter en ambulanse, så kommer den. Men måten å kalle etter den på, med den språkbruken, synes jeg ikke går an, sier Hage.

Han mener begge parter har litt skyld i at det hele endte som det endte.

- Det er kanskje gjort litt feil på begge sider, sier Hage.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.