- Vi vurderer sterkt å gå til søksmål

STRID: Jørn Øverby (f.v), advokat Harald Stabell, Trond Blattmann, kommunalminister Jan Tore Sanner og kulturminister Thorhild Widvey etter et møte mellom de berørte partene om det omstridte 22. juli-minnestedet i kulturdepartementet mandag kveld.

STRID: Jørn Øverby (f.v), advokat Harald Stabell, Trond Blattmann, kommunalminister Jan Tore Sanner og kulturminister Thorhild Widvey etter et møte mellom de berørte partene om det omstridte 22. juli-minnestedet i kulturdepartementet mandag kveld. Foto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)

Utøya-naboene i bitter strid med regjeringen.

Mandag sa regjeringen nei til å flytte det omstridte 22. juli-minnesmerket på Sørbråten i Hole kommune.

Utøya-naboene, som ønsker å stanse planene, ble dermed overkjørt. Men de gir seg ikke, og truer nå med søksmål.

- Kampen fortsetter. Vi gir oss ikke på dette. Dersom ikke regjeringen gir seg, så vurderer vi sterkt å gå til søksmål, sier naboenes talsperson, Jan Øverby, til Nettavisen.

Les også: Regjeringen overkjører Utøya-naboene

- Har ett år på å mobilisere
Med seg på laget har naboene fått med toppadvokaten Harald Stabell, som skal bistå dem i kampen mot regjeringen.

- Vi har ett år på oss til å mobilisere ytterligere, sier Øverby bestemt.

For selv om de ikke fikk regjeringen til å snu i denne omgang, fikk de kjøpt seg mer tid. Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) opplyste nemlig på gårsdagens møte at de utsetter åpningen av minnestedet i ett år, til 22. juli 2016.

Les også: - Hvorfor skal vi bo i et fengsel?
Les også: Dette blir 22.juli-minnesmerkene

- Vi venter med et søksmål til de eventuelt starter byggingen der, eller til det er veldig nært forestående. For ingen er tjent med en rettssak, sier Øverby.

Han forteller at de nå skal sette seg ned og diskutere den videre veien i velforeningen i Utvika, i tett samråd med Stabell.

ARR: Slik ser kunstverket ut som vant konkurransen om et minnesmerke for 22. juli på Sørbråten. Materiale skal graves ut og på den måten skape et arr i landskapet til minne om 22. juli. Foto: Jonas Dahlberg Studio (NTB scanpix)


- Jeg vil se det hver dag

Det eneste målet er å få stanset det planlagte minnestedet.

2500 underskrifter er allerede samlet inn mot planene, deriblant fra naboene.

- Jeg vil se det hver dag, jeg vil se det fra stuevinduet mitt. Men jeg husker 22. juli så alt for godt til at det blir levelig, sier Øverby.

De ønsker rett og slett ikke å bli minnet på den store tragedien hver eneste dag.

- Vi frykter også at et stort kunstverk av den dimensjonene som er valgt, vil bli en turistattraksjon framfor et minnesmerke, sier han.

- Føler du at dere blir overkjørt av regjeringen?

- De prøver jo å kjøre over oss på en pen måte i alle fall. De beklaget at prosessen ikke har vært god nok, men det holder ikke for oss. Det er ikke aktuelt, sier Øverby.

MINNESTED: Massene som graves ut skal brukes i et minnested i regjeringskvartalet i Oslo. Foto: Jonas Dahlberg Studio (NTB scanpix)


- En statlig overprøving

Naboene ønsker at det nasjonale minnestedet skal flyttes fra Sørbråten til en mer egnet rasteplass langs E16.

- Der er det en fantastisk utsikt mot Utøya, og der vil ingen bli sjenert av verken trafikk, minnesmerket eller tilreisende turister, sier han.

Øverby karakteriserer regjeringens avgjørelse som «litt veik», og en tilsidesettelse av lokaldemokratiet.

- Det som blir jobben vår blir å få statsråden og departementet til å gjøre om vedtaket på plassering. De fleste signaler fra Hole kommunes politikere er at de vil stemme mot, og da må det bli en statlig overprøving av prosjektet, hvor lokaldemokratiet blir satt til side, sier Øverby.

Øverby mener dessuten at vedtaket ble fattet på feil grunnlag.

- Den forrige regjeringen ble frarådet av Hole kommune mot å velge dette stedet, men valgte likevel å vedta Sørbråten. De fikk også anbefalt Sørbråten av en byråkrat i fylket. Det er ikke en politiker. Derfor mener jeg at vedtaket er fattet på feil grunnlag, og et vedtak som er fattet på feil grunnlag, kan gjøres om, sier han.

Les også: - Jeg skjønner ikke hvorfor vi skal bli overfalt med dette
Les også: Publiserer disse bildene for å roe gemyttene

Widvey: - Det blir Sørbråten
Kulturminister Thorhild Widvey slo imidlertid fast etter mandagens møte med de berørte partene, at minnesmerket ikke blir flyttet.

- Valg av kunstverk og plassering av dette på Sørbråten ligger fast. Stortinget har bevilget penger til et minnested på Sørbråten i Hole, sa Widvey.

Samtidig utsettes altså åpningen til sommeren 2016.

- Det gir oss også muligheter til å jobbe mer med skjermingstiltak rundt minnestedet som beplantning, og tiltak i forbindelse med trafikkhåndtering og tilgjengelighet, uttalte kommunalminister Jan Tore Sanner.

Hva mener du om det planlagte minnestedet? Si din mening i komentarfeltet!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag