RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Alex Wong (AFP)

- Viktig å overvåke utenlandske ledere

Sist oppdatert:
- En grunnleggende del av det vi er ment å samle inn og analysere, sa USAs øverste etterretningssjef.

WASHINGTON (NTB-AFP): Å forstå motivene til utenlandske statsledere har vært en viktig oppgave for amerikansk etterretning i minst et halvt århundre, ifølge USAs øverste etterretningssjef.

- Lederes intensjoner, uansett hvordan de kommer til uttrykk, er en grunnleggende del av det vi er ment å samle inn og analysere, sa James Clapper under en høring i Kongressen tirsdag.

Han la til at slik har det vært siden han begynte i etterretningsbransjen for 50 år siden.

Les også: - Venner bør ikke overvåke hverandre

På spørsmål om ikke det vil være gunstig å få direkte tilgang til utenlandske lederes kommunikasjon, svarte Clapper «jo, det vil det». Å vite bakgrunnen for andre lands politiske standpunkter har uvurderlig verdi, ifølge etterretningssjefen.

Avsløringen av at USA skal ha overvåket Tysklands statsminister Angela Merkel har fått stor oppmerksomhet den siste tiden. Clapper kommenterte ikke disse opplysningene direkte, men antydet at det ikke bare er USA som bedriver denne typen virksomhet. Han bekreftet at allierte land har spionert på USA.

Les også: - Akkurat nå er USA den største skurken i dette spillet

Lederen for etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA), Keith Alexander, deltok også under høringen. Det er NSA som skal ha stått bak overvåkingen av Merkel og flere andre stats- og regjeringssjefer i land som er alliert med USA. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere