*Nettavisen* Nyheter.

- Viktig at man aldri tviler på helsegevinsten ved å amme barnet sitt

Foto: Thinkstock

Men du må være nøye med kostholdet ditt når du ammer.

(SIDE2:) Morsmelk er trygt, melder Helsedirektoratet i en pressemelding.

Flere fordeler med morsmelk

Vitenskapskomiteen for mattrygghet har gjort en grundig gjennomgang av giftnivåer i norsk morsmelk og konklusjonene er klare:

Helsegevinsten ved inntak av morsmelk er langt større enn risikoen for konsekvenser av miljøgiftinnhold som overføres gjennom melken.

Vitenskapskomiteen for mattrygghet la torsdag frem rapporten «Benefit and risk assessment of breastmilk for infant health in Norway».

Nåværende nivåer av miljøgifter i morsmelk innebærer liten risiko for barnets helse, og fordelene med morsmelk for barnet er langt større enn ulempene fra miljøforurensningen, i følge rapportens konklusjoner. Konklusjonene gjelder enten barnet fullammes eller delammes frem til det er seks måneder, og videre om barnet delammes opp til 12 måneders alder.

- Vi er veldig glade for konklusjonene som presenteres i Vitenskapskomiteen for mattrygghets rapport, sier Henriette Øien, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

- Morsmelk er det beste for barnet, og det er viktig at man aldri tviler på helsegevinsten ved å amme barnet sitt, mener Øien.

Forutsatt at mor har fått dekket sine ernæringsbehov, inneholder morsmelk alle næringsstoffene som barnet trenger de første seks månedene, unntatt D-vitamin.

I tillegg til næringsstoffer inneholder morsmelk en rekke stoffer som beskytter barnet mot infeksjoner og styrker immunforsvaret. Morsmelk inneholder også stoffer som bidrar til utvikling av barnets nervesystem og beskytter mot utvikling av overvekt og fedme.

Miljøgifter

Helsedirektoratet anbefaler morsmelk som eneste næring de første seks levemånedene. Ammingen bør opprettholdes gjennom hele det første leveåret, men gjerne lenger dersom mor og barn ønsker det.

I morsmelk fra kvinner i de nordiske land er det bare påvist lave mengder miljøgifter, og nivåene er ikke så høye at det utgjør noen risiko for barnets helse. Men det mor spiser påvirker innholdet i og sammensetningen av morsmelken. Det er derfor mange årsaker til å tenke på kostholdet sitt mens man ammer for å sikre både seg og barnet rett næring.

- Det viktigste er å spise variert og hovedsakelig plantebasert, med mye frukt, grønnsaker og bær. Antioksidanter beskytter oss mot giftstoffer, sier avdelingsdirektør Øien.

Noen av de aktuelle miljøgiftene, for eksempel dioksiner og PCB, oppkonsentreres i matkjeden og er fettløselige. Matvarer fra dyreriket med høyt fettinnhold bidrar derfor mest til inntaket av slike stoffer.

Hvilken matvaregruppe som har størst betydning for eksponeringen avhenger av forbrukernes alder og hvilket land de bor i.

- Vi vet jo at enkelte matvarer inneholder mer miljøgifter enn andre. Ved å unngå disse, bidrar du selv til å holde nivåene av gifter i morsmelken så lave som mulig. Om du ikke har gjort det før, kan du begynne nå. Bedre sent enn aldri, sier Line Ruden, seniorrådgiver i seksjon mattrygghet i Mattilsynet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.