- Viktig at også ekstreme synspunkter kommer fram

Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

- Norge besto prøven etter 22. juli, mener hovedpersonene i filmen «Til ungdommen».

30.08.12 08:07

OSLO (Nettavisen): Norge bestod prøven da våre verdier og vårt samfunnssystem ble angrepet av terroristen i regjeringskvartalet og på Utøya. Det mener ungdommene i Kari Anne Moes premiereklare dokumentarfilm, «Til ungdommen».

Filmskaperen ville følge fire ungdommer fra fire ulike partier gjennom forberedelsene til skolevalget og kommunevalget i 2011, men så kom 22. juli. Terrorangrepet snudde opp ned på valgkampen, på filmen og rammet også en av hovedpersonene direkte.

Overlevde Utøya
I filmen følger vi ungdommene både før og etter. En av dem, AUF-eren Johanne Butenschøn Lindheim, var selv på Utøya, så massemorderen drepe, men reddet seg unna. Opptak av Johanne med AUF-venner på Utøya 21. juli er med i filmen og framstår urovekkende idyllisk med tanke på det som skulle komme. En annen, Henrik Wangberg som var aktiv i FpU, opplevde at partiet hans og synet på innvandring ble koblet til massemorderen som i sin tid hadde vært medlem både av Frp og FpU.

- Fikk mye negativ fokus
- Jeg føler at Frp fikk mye urettferdig negativ fokus etter 22. juli. Vårt parti står for helt andre verdier, men plutselig måtte vi svare for Breiviks ekstreme synspunkter, sier Wangberg til Nettavisen.

Han mener at de holdningene Breivik står for om islam og innvandring må møtes med argumenter.

- Jeg mener det er viktig at også ekstreme synspunkter får komme fram i debatten, slik at man kan møte dem med saklige argumenter, sier han.

Nære venner ble rammet
Selv opplevde han at nære venner ble hardt rammet av tragedien. En kamerat fra AUF fortalte at han hadde vervet én person til ungdomsorganisasjonen, og denne personen var en av de drepte på Utøya.

I filmen følger vi Wangberg i forberedelsene til en valgkamp som blir langt vanskeligere for hans parti enn noen hadde forestilt seg. Nå har Wangberg tatt en pause fra politikken, men han har ikke gitt opp.

Vil tilbake til politikken
- Nå er det studier, jeg er fotballtrener og har også begynt å spille selv igjen. Det går mye tid til alt annet enn politikk, men jeg håper å kunne sette inn støtet på politikk igjen neste år, sier han.

Sana el Morabit er medlem i Sosialistisk Ungdom. I filmen følger vi henne mens hun står på Oslo S og hovedstaden rammes av bombeangrepet i regjeringskvartalet. Som ung muslim opplever hun den første mistanken om islamistisk terror.

- Politikk er gøy
Hun forteller at det politiske engasjementet ikke er svekket.

- Jeg synes politikk er gøy, men nå føler jeg at jeg har litt ansvar også for å gjøre verden til et bedre sted, sier hun til Nettavisen. Hun sier det for henne kanskje har blitt viktigere å engasjere seg for at terroristen ikke skal vinne.

- I filmen sier FpU-leder Ove Vanebo at det politiske miljøet i Norge er lite, mens miljøet i ungdomspartiene er enda mindre. Er det sånn at dere kjenner hverandre på tvers av politiske skillelinjer?

- Ja, du møter jo folk fra andre partier i skoledebatter og sånn, driver valgkamp mot dem, men så er vi også venner. Når man diskuterer politikk, så er det politikk, sier Sana el Morabit.

Hun forteller at hun og de tre andre i filmen også har rukket å bli bedre kjent med hverandre.

- Vi kjenner hverandre ganske godt nå, både fra arbeidet med filmen, men også fordi vi har snakket en del sammen.

- Besto prøven i rosetoget
- Under rosetoget etter terrorhandlingene i fjor ble det sagt at ondskapen skulle møtes med mer demokrati og mer åpenhet. Når du ser tilbake, har Norge bestått prøven?

- Vi har bestått på den måten at vi ikke svarte med samme mynt. Det viste vi da vi deltak i rosetoget. Den dagen besto vi prøven. Men i ettertid ser vi også at det er mange som sympatiserer med Breivik og deler hans synspunkter på islam og innvandring. De støtter ham, kommer med rasistiske ytringer på blogger og i kommentarfelt. Det finnes fortsatt rasister der ute. Det skal vi ikke nekte for, sier Sana.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.