*Nettavisen* Nyheter.

- Vil bruke alle ressurser for å finne IS-gisler

UTILGIVELIG: Cameron kaller drapet på Henning avskyelig, meningsløst og helt utilgivelig. Foto: Suzanne Plunkett (REuters / NTB Scanpix)

Statsminister David Cameron sier Storbritannia vil bruke alle ressurser de har for å forsøke å finne gislene som Den islamske staten (IS) har tatt til fange.

04.10.14 14:10

Storbritannia reagerer kraftig etter at IS fredag offentliggjorde en video som etter alt å dømme viser drapet på briten Alan Henning.

– Vi vil bruke alle ressursene vi har for å forsøke å finne disse gislene, sier Cameron i en kringkastet uttalelse.

Han lovet også at Storbritannia vil gjøre alt for å bekjempe IS.

Kort tid før uttalelsen ble gitt, hadde Cameron et møte med den britiske etterretningstjenesten, militæret og embetsmenn.

– Drapet på Alan Henning er avskyelig, meningsløst og helt utilgivelig, sa Cameron.

Han beskrev tobarnsfaren Henning som en vennlig og rolig mann.

– Det faktum at de kunne drepe ham på den måten de gjorde, viser hvem vi har å gjøre med, sier Cameron.

Fjerde vestlige offeret

Henning jobbet som drosjesjåfør i England, men var i Syria som frivillig sjåfør i en hjelpekolonne da han ble bortført av IS i desember i fjor. Han er det fjerde vestlige offeret og den andre briten som er blitt drept av IS-opprørere siden august.

De tre andre er briten David Haines og amerikanerne Steven Sotloff og James Foley. Da videoen som viser likvideringen av Haines ble offentliggjort 13. september, truet opprørerne med at Henning ville bli det neste offeret.

Venner og familie av Henning hadde imidlertid håpet at 47-åringen skulle slippe å lide samme skjebne etter at det muslimske samfunnet i Storbritannia kom med en appell om å løslate ham. Hennings kone Barbara tryglet senest tirsdag om at mannen måtte løslates.

Imamer og andre innflytelsesrike personer har i et åpent brev skrevet at «de foraktelige truslene mot Henning ikke kan rettferdiggjøres noe sted i Koranen».

Ny trussel

Videoen som viser drapet på det som etter alt å dømme er Henning, avsluttes med en IS-opprører som truer med å drepe en mann som skal være amerikaner.

– Obama, du har startet dine luftangrep mot Syria, som stadig rammer vårt folk, så det er bare på sin plass at det neste blir at vi rammer en av ditt folk, sier en maskert opprører.

IS har erobret store områder i Irak og Syria, og 8. august innledet USA luftangrep mot IS-mål i Irak. Siden har USA og allierte land gjennomført en rekke bombeangrep mot IS både i Irak og Syria. Storbritannia besluttet å slutte seg til luftkrigen sist fredag.

– På grunn av vårt parlaments beslutning om å angripe Den islamske staten, kommer jeg, som en av det britiske folk, nå til å betale prisen for den avgjørelsen, sier Henning i den nye videoen.

35 IS-opprørere drept

Sent fredag gjennomførte den USA-ledede koalisjonen nye luftangrep mot IS nær den kurdiske byen Ayn al-Arab i Syria like ved grensen til Tyrkia. Det opplyser aktivister og den London-baserte eksilgruppen The Syrian Observatory (SOHR) lørdag.

Det er også meldt om USA-ledede angrep i den østlige Hasakeh-provinsen, og ifølge SOHR skal i alt 35 IS-opprørere ha blitt drept i angrepene.

IS har beleiret den strategisk viktige byen Ayn al-Arab, som på kurdisk heter Kobani, i rundt to uker.

30 opprørere skal ha blitt drept i området rundt byen Shadadi i Hasakeh-provinsen mens de fem andre skal ha blitt drept utenfor Kobani.

IS' beleiring av Kobani har ført til en masseflukt blant byens innbyggere og fra de omkringliggende områdene. Rundt 186.000 personer har rømt over til Tyrkia.

Ifølge aktivister fortsatte kampene i Kobani da IS prøvde å erobre byen.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag