*Nettavisen* Nyheter.

- Vil ikke dø på sykkeltrening

Foto: Privat/Alexander Klanderud (Mediehuset Nettavisen/Glåmdalen)

Bilist tutet og kjørte ned tobarnsfaren Kenneth (40) på sykkeltrening. Han er glad han kom levende fra den dramatiske velten. Bilisten stakk fra stedet.

21.05.11 23:12

Fredag la Kenneth Gundersen Bjørneseth (40) og kompisen Stian Johnsen ut på sykkeltur fra Oslo til hytta på Finnskogen i Grue kommune.

Det som skulle bli en helt vanlig sykkeltur, fikk en dramatisk slutt:

To mil før sykkelkameratene når hytta i Finnskogen, mens de sykler oppover en slak rett strekning, nærmer en bil med tilhenger seg. Den begynner å tute.

- Og da skvetter vi veldig, og blir litt sinte og skremte. Da snur man seg automatisk og viser at du er litt sint, forteller Kenneth Gundersen Bjørneseth, til Nettavisen.

Kraftig forslått
Mens sykkelkompisen Stian sykler på den hvite linjen, sykler Kenneth på utsiden, cirka en meter ut i kjørefeltet.

- Så svinger sjåføren inn mot oss. Heldigvis ser kompisen min dette, og han tråkker på med noen harde tråkk slik at han kommer litt fram, så bakhjulet hans er likt med mitt forhjul. Når han ser seg til venstre, ser han rett inn på dashbordet, og på den dama som sitter i passasjersetet. Og da er jeg i mellom der. Og da er det et eller annet som skjer som gjør at jeg blir kastet av sykkelen og tar en salto og lander i asfalten. Dette må ha skjedd mellom passasjerdøra og bakdøra på høyresiden, forteller Kenneth, til Nettavisen.

Med store smerter, ble 40-åringen fraktet til Kongsvinger sykehus i ambulanse, kraftig forslått.

- Hofta, albuen, ja, hele høyresiden er øm. Heldigis ble det ingen brudd, sier syklisten, som kommer fra Fjellhamar på Lørenskog.

Til vanlig jobber Kenneth som svakstrømtekniker, og til mandag skulle han egentlig på jobb. Isteden blir det 14 dager med sykefravær.

- Jeg har vært svært heldig. Det sier alle, både ambulansepersonellet og de som så hendelsen. Det er under at jeg ikke havnet mellom bilen og hengeren, sier Kenneth, som har to barn og kone hjemme på på Lørenskog.

Les Glåmdalens sak: - Syklist truffet av bil

Saken anmeldt
Kenneth sier nå saken er anmeldt til politiet.

Forholdene for å kunne kjøre forbi er gode på strekningen der hendelsen inntraff, på fylkesvei 205 mellom Hokåsen og Lundersæter. Isteden tuter bilen og svinger inn mot syklistene.

- Han svingte mot oss med vilje, det er det ikke noe som helst tvil om. Det var for å presse oss eller skremme oss. Det kom en bil i motgående kjørefelt som var vitne til hendelsen. Han så at jeg tok salto og havnet i bakken, sier han.

Mens Kenneth ligger skadd på bakken, stikker sjåføren fra stedet.

- Det i seg selv er helt utrolig, for han må ha merket at det har skjedd et eller annet, når du er i en sånn situasjon med to syklister, så ser du automatisk i speilet, og da vil du se at det ligger igjen en på asfalten. Det var også et vitne som kom i motgående kjørefelt. Han ser at jeg er oppe i luften når den bilen ligger helt inntil den andre syklisten.

Politiet: - Jobber med saken
Politiførstebetjent ved Sør-Odal lensmannskontor, Trygve Grønberg, opplyser til Nettavisen at de har klart å komme i kontakt med den involverte bilisten, men har ved nåværende tidspunkt ikke kommet videre i saken.

Ved operasjonssentralen i Hedmark politidistrikt opplyses det at det nå foretas telefonavhør av vedkommende.

Trygg trafikk: - Ta hensyn til hverandre
Kommunikasjonsdirektør i Trygg Trafikk, Kristin Øyen, sier at det er viktig at bilister og syklister tar hensyn til hverandre og at det er er samspill.

- Det er spesielt viktig at bilistene er oppmerksomme på syklistene. Mange av ulykkene oppstår fordi bilisten ikke har sett syklisten, sier Øyen.

- Bilisten skal passere med 1,5 meters avstand. Dette er et typisk tema hvor det blir konflikt rundt, men syklistene er også kjøretøyer og har jo sin plass i veibanen. Det er et samspill.

Øyen sier bilistene har et spesielt ansvar og viser til paragraf 3 i vegtrafikkloven - å ferdes med aktsomhet.

Les hele vegtrafikkloven her.

- Men hvordan skal syklister forholde seg til bilister?

- Syklistene, om de sykler i felt, må man ta hensyn og slippe trafikk fram. Hvis man er mange syklister som sykler sammen og flere i bredden, er det ikke noe forbud mot det, men samtidig skal man ikke hindre trafikken unødig. Man bør kanskje begrense hvor mange man er som sykler i felt samtidig og være oppmerksom på å slippe trafikk forbi når det lar seg gjøre.

- Vil leve
Den forslåtte syklisten står fram med sin historie i håp om slike hendelser ikke skal skje igjen, og for å hindre at noen skal dø i lignende hendelser.

- Vi er helt vanlige folk som er ute og sykler, og vil gjerne se igjen familien vår etter en sykkeltur, sier Kenneth.

- En dødsulykke vil ikke bare ødelegge familien til den avdøde, men også bilistens familie, advarer han.

- Hva ønsker du å si til bilistene der ute?

- Tenk på at det kan være svigersønnen din eller svigerdatteren din som er ute og trener, uten at du vet at det er dem sykler den runden her. Ikke bli sint og press dem av veien. Du kan ta liv på grunn av bagateller. Om du kommer de ti sekundene eller to minuttene senere spiller ingen rolle. Jeg har lyst til å leve selv om vi trener på veien. Jeg håper bilistene skjønner at de faktisk kan bli drapsmann og havne i fengsel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag