RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Aas, Erlend (SCANPIX)

- Vil ikke gjøre folks hverdag bedre

Sist oppdatert:
Opposisjonen: Bruker rekordmye oljepenger, mangler politisk vilje.

Ulf Leirstein, finanspolitisk talsmann i Frp, er ikke spesielt overrasket eller begeistret for det fremlagte statsbudsjettet.

- Status quo
- Lekkasjene som kom under valgkampen er mer eller mindre det vi finner i dette statsbudsjettet. Det virker omtrent som om regjeringen er overrasket over at de vant valget. Her er det lite reformer og visjoner å finne - det er nærmest fraværende. Statsbudsjettet er status quo. Folk flest vil ikke merke noen forskjell, sier Leirstein til Nettavisen.

- Hva liker du dårligst i budsjettet?

- Regjeringen har ingen intensjon om å gjøre hverdagen bedre for folk flest. Det virker som om den ikke tar inn over seg at vi opplever en finanskrise, sier Leirstein, som også mener helsebudsjettet er lite å skryte av.

- Statsbudsjettet er heller ingen god lesing for landets pasienter. Det blir ikke kortere helsekøer av budsjettet som er lagt frem i dag, mener Leirstein, og er dermed sterkt utenig i helseministerens syn på pengebruken, som mener at flere pasienter vil kunne behandles med det fremlagte budsjettet.

Les: - Flere pasienter skal behandles

Glemmer fattige og studenter
Også KrF savner mye i det fremlagte Statsbudjsettet, blant annet en mer offensive og målrettede tiltak mot fattigdom i budsjettet.

- Regjeringen gjør ingenting for å øke sosialhjelpssatsene, verken bindene minstesatser eller reell økning av normerte satser. Det er svært skuffende at regjeringen ikke leverer på sosialhjelpssatsene, som Kristin Halvorsen i valgkampen mente var det viktigste verktøyet for å bekjempe fattigdommen, sier KrFs finanspolitiske talsperson Hans Olav Syversen.

KrF er dessuten skuffet over det de mener er å svikte studentene og høyere utdanning.

- Det er ikke lagt inn noen økt basisbevilgning og heller ikke 11 måneders studiestøtte, slik regjeringspartiene lovte i valgkampen.

Rekordmye oljepenger
Også Venstre trekker fram flere av de samme områdene.

- Regjeringen bruker rekordmye oljepenger uten å vise vilje til å satse på de store utfordringene; klima, kunnskap og fattigdomsbekjempelse, sier Venstres parlamentariske leder Trine Skei Grande.

Mangler kraft
- Det virker som om regjeringen har gått tom for nye ideer og mangler kraft til å gjennomføre reformer som kan få helsekøene ned og bedre velferden. Budsjettet er ekspansivt og demper ikke presset på rente og kronekurs, noe som kan skape problemer for jobbene særlig i industrien, sier Jan Tore Sanner, finanspolitisk talsmann og nestleder i Høyre, til Nettavisen.

Sanner sier at regjeringen burde ha lettet skattebyrden for små - og mellomstore bedrifter - der det skapes arbeidsplasser.

- Det er veldig viktig å få flere arbeidsplasser i privat sektor fremover, for det er det som skaper varig velferd, sier Sanner.

- Gamle svar
Sanner sier at det er fullt mulig å få ned helsekøene, bygge mer vei og øke kunnskapsnivået i skolene, men at regjeringen ikke gjør det med det fremlagte statsbudsjettet.

- Statsbudsjettet har gamle svar på nye utfordringer, sier Sanner.

- Er det noe positivt i budsjettet?

- Det er gledelig at de øker bunnfradraget på formuesskatten, men samtidig blir det høyere boligskatt som særlig rammer byene. Og det kommer på toppen av at det er forventet at renten vil øke fremover, sier Sanner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere