RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vil ikke tilbake til Utøya

Adrian Pracon møtte grunnskolerektorene for en samtale på torsdag.
Adrian Pracon møtte grunnskolerektorene for en samtale på torsdag. Foto: Hilde Martine Lindgren (Telemarksavisa)
Sist oppdatert:
Han ble truffet av massemorderens kule, men overlevde. Nå tviler han på at han vil vende tilbake til en ny sommerleir på Utøya.

Adrian Pracon (21) deltok på sin første sommerleir med AUF på Utøya da helvetet brøt løs. Han var centimeter fra døden da massemorderen rettet våpenet mot ham og skjøt. Det skjedde på sørspissen av øya, like før Anders Behring Breivik ble pågrepet. Mens flere AUF-venner lå døde rundt ham, gikk skuddet mot Pracon gjennom skulderen. Etter et sykehusopphold var han på beina igjen. Snart tre måneder etter massakren, har hverdagen begynt å normalisere seg, selv om minnene fra 22. juli fortsatt sitter tungt igjen. Pracon stiller seg bak AUFs uttalte ambisjon om å ta Utøya tilbake som samlingssted for organisasjonen, men selv tror han ikke han vil orke å vende tilbake.

- En tung og mørk skygge
- Det er ikke det at jeg vil føle meg utrygg der, men når man drar dit er det for å diskutere politikk, være sosial og ha det gøy, og jeg vet ikke om jeg vil klare å konsentrere meg om det med den tunge og mørke skyggen som hviler over øya, sier Pracon til Nettavisen.

Adrian Pracon er fylkessekretær i Telemark AUF. Ledelsen i AUF vet at det er flere som deler de samme tankene og at den uttalte målsettingen om å ta Utøya tilbake er en ambisjon som reiser mange vanskelige spørsmål for den enkelte.

Respekterer ulike valg
- Det er ikke vanskelig å forstå de som ikke vil tilbake, og dette er valg vi skal respektere. Det skal selvsagt være mulig å være fullverdig medlem og aktiv i AUF uten å måtte dra til Utøya, sa AUF-leder Eskil Pedersen til Nettavisen under pressebefaringen mandag.

AUF har så langt fått inn og er lovet 32 millioner kroner til Utøyafondet, penger som skal gå til å gjenreise øya som leirsted samtidig som det blir et minnested for 22. juli-ofrene. Eskil Pedersen og AUF-ledelsen har lovet at Utøya igjen skal bli et trygt og godt sted og vil at det igjen skal fylles med glede. Gjerningsmannen skal ikke få stoppe det politiske engasjementet, er budskapet fra AUF.

- Kan ikke legge lokk på
Men flere AUF-ere har som Adrian Pracon sagt at de for sin del ikke vil tilbake.

- Det går an å rive noen bygninger og forandre øya for at den skal bli annerledes. Men det går ikke an å legge lokk på det som har skjedd, sier Pracon til Nettavisen.

Han gir uttrykk for at saken har flere sider. Han peker på at øya har stor verdi for AUF som organisasjon, både som et velegnet leirsted og et sted med sterk symbolkraft. Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon fikk øya i gave i 1950, og de har altså et mer enn 60 år langt eierforhold til stedet med minner og historie.

- Riktig å prøve
- Utøya har vært årets høydepunkt for AUF. Det har ikke vært noe bedre samlingssted for AUF, og det er vanskelig å se for seg et alternativ, selv etter 22. juli, sier Pracon. Han mener det vil være riktig å prøve seg med en sommerleir også neste år.

Men for sin egen del er han altså usikker på hva han vil gjøre.

Han deltok da AUF gjennomførte det første besøket for overlevende - én måned etter tragedien. Det var tøft, men han er glad for at han var der. Minnene fra 22. juli, da ham måtte kjempe for livet, lar seg ikke viske vekk. Han sier han innser at dette er noe han må leve med.

- Når jeg lukker øynene, så kommer bildene tilbake, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere