RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vil skille klinten fra hveten

Sist oppdatert:
Nå må selskapene levere varene - ellers blir de straffet, mener aksjestrateg.
Av Henning Aarset

Aksjeekspert mener tredje kvartal er kvartalet som vil skille klinten fra hveten.

- Dette er et kvartal som vil skille klinten fra hveten. De som leverer vil bli godt belønnet for det, mens de som ikke leverer vil bli straffet. Dette kvartalet vil bli et typisk selskapsspill og ikke et sektorspill, sier sjefstrateg Kim Evjenth (bilde) i Kaupthing til NA24.

Han forklarer at den hittil gode inntjeningsveksten i de enkelte selskapene nå vil kunne avta om man ikke er i toppform.

- De med de beste marginene vil klare seg bra, resten vil kunne få problemer, sier Evjenth.

Forventer nedgang
Til tross for sitt positive syn på markedet, tror aksjestrateg Erlend Lødemel i DnB Nor Markets at valutasituasjonen kan slå ut i tredje kvartal.

- Dette blir et spennende kvartal med tanke på hvordan dollarutviklingen vil slå ut. Dollaren er kraftig svekket mot kronen, og dette vil slå negativt ut for en del selskaper, men kanskje ikke allerede i tredje kvartal, sier Lødemel.

Ifølge dagens konsensus ser det ut til at resultat per aksje på Oslo Børs er forventet å øke med 8 prosent fra tredje kvartal i fjor, mens det er ventet et fall på 5 prosent sammenlignet med andre kvartal.

- Markedet ser ut til å forvente at tallene som kommer blir dårlige, sier han.

Også over dammen er stemningen avventende.

- I USA er forventningene banket ganske godt ned, blant annet som følge av tapene i banksektoren. Men at resultatene ventes å bli lavere enn i fjorårets tredje kvartal, kan synes vel pessimistisk. Blant annet fordi dollarsvekkelsen slår positivt ut for de store amerikanske selskapene som har en vesentlig andel av sin inntjening i utlandet, sier Lødemel.

- Må bli bra
Aksjestrateg i Terra Securities, Terje Nyborg, tror tredje kvartal vil kommet ut som et godt kvartal.

- Det bare må jo bli et godt kvartal med de gode oljeprisene vi har hatt den siste tiden. Men enkelte skuffelser har vi jo allerede hatt, så det er jo ikke godt å si, sier Nyborg og peker på blant annet Seabird, TGS OG Wavefield som eksempler på dette.

Han ser også at kampen om arbeidstagerne i oljeservice sektoren kan bidra til en noe strammere kostnadsside enn det optimistene hadde håpet på.

- Mangel på arbeidstagere ser nå ut til å bli en knapphetsfaktor, sier han til NA24.

Nyborg peker også på at kredittkrisen ikke ser ut til å ha gitt de alt for store utslagene i tredjekvartal.

- Dette vil vi første se dersom det forblir vedvarende lavt, sier Nyborg.

Tror på rekord år
Han trekker også frem at markedet er mye sterkere i USA enn i Norge.

- Vi ligger litt etter her i Norge. Vi er et stykke unna der vi var i sommer. Om det var strukket litt langt i sommer, eller om det er underpriset nå er ikke godt å si. Men markedet mener jo at vi ligger på riktig nivå nå. Nedsiden er i alle fall mindre nå enn i sommer, sier Nyborg.

Uansett sier han at markedet går mot en spennende høst og forvinter.

- Uansett vil vi nå oppleve dette som et rekordår når status gjøres ut på slutten av året, sier han til NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere