*Nettavisen* Nyheter.

- Vil skrote rådyrt monsterprosjekt

SNART LANDSMØTE: Stortingsrepresentant og MDG-talsperson Rasmus Hansson kaller planene for E18 Vestkorridoren "en gammel, dum plan". Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Sier nei til ny E18.

07.05.15 13:05

STORTINGET (Nettavisen): Torsdag klokken 12 ble pressen invitert til en forsmak på landsmøtet til Miljøpartiet De Grønne (MDG) - i Stavanger.

MDG har blinket ut ti resolusjoner - av 28 innkomne forslag.

Her finner du alle detaljer om landsmøtet.

- Må skrotes

Et av dem innebærer å skrote den planlagte utbyggingen av ny E18 Vestkorridoren, fordi «den bryter med klimaforliket fra 2012 og ikke vil løse trafikkproblemene».

Klikk på bildet for å forstørre.

MDGs talspersoner Hilde Opoku og Rasmus Hansson. Foto: Heidi Schei Lilleås

Resolusjonsforslaget innebærer å «skrote det rådyre monsterprosjektet og i stedet satse på klimasmart samferdsel», heter det.

- Må det være enten eller, vei eller kollektivsatsing for MDG?

- Det er fortsatt masse veimilliarder i vårt alternative budsjett, men dette handler om å flytte hovedsatsingen over på kollektivtrafikk, sier Rasmus Hansson til Nettavisen.

Han kaller planenen for E18 Vestkorridoren «en gammel, dum plan» som må erstattes av en ny og fornuftig.

MDG viser til Ruter, som «fastslår at det mangler 30 milliarder kroner til kollektivtransporten i Oslo og Akershus de neste ti årene».

Prioriterer annerledes

Partiet er på kollisjonskurs med flertallet på Stortinget som vil bruke 40 milliarder på en ny bilvei med 12 felter (14 på Ramstadsletta) i Asker og Bærum.

- For disse pengene kunne Oslo og Akershus fått nye tbaneruter og sentrumstunnel i Oslo, Fornebubane, nye trikketraseer og et sammenhengende nettverk av sykkelveier, mener forslagsstillerne.
Oslo MDG, Bærum MDG og valgkampgruppa i Akershus står bak forslaget.

«Vi har innstilt på de forslagene som vi mener har innhold og tematikk som partiet har mest utbytte av å diskutere og ta stilling til på årets landsmøte.»

Klikk på bildet for å forstørre.

BLINKET UT: Disse ti resolusjonene skal debatteres hos MDG i helgen. Foto: (MDG)


Pressen fokuserte på klimautfordringene:

- Kommunene har en svært viktig rolle for å kutte klimagassutslipp, gjennom areal- og transportplanlegging, energibruk, offentlige innkjøp og næringsutvikling, sa nasjonal talskvinne, Hilde Opoku.

Hun viste til ferske tall fra TNS Gallups Klimabarometer, som viser at folks forventninger til kommunenes klimainnsats har økt kraftig siden 2013. Likevel er det kun 6 prosent som mener kommunene lykkes i sitt klimaarbeid.

- Det er ganske betegnende at oljeindustrien får bedre skussmål for sitt klimaarbeid enn kommunene. De fleste kommunene har laget planer for å kutte klimagassutslipp, men altfor mange steder har disse planene havnet i en skuff. Miljøpartiet De Grønne vil gjøre klima til hverdagspolitikk over hele landet, sa Opoku.

- 85 prosent kan stemme grønt

I høstens kommunevalg stiller Miljøpartiet De Grønne lister i 204 kommuner over hele landet:

- 85 prosent av nordmenn nå bor i en kommune hvor vi stiller til valg. Meningsmålingene tyder på at vi etter valget vil få flere hundre grønne folkevalgte, ifølge Opoku.

De Grønne vil jobbe for å få mest mulig gjennomslag for god klima- og miljøpolitikk.

- Vi er åpne for å samarbeide med alle, og har ikke knyttet oss til en blokk. Dette er fordi grønn ideologi skiller seg fra både den røde og blå ideologien, sa Opoku.

Grønne gjester på landsmøte

Under landsmøtet kommer Opoku til å møte både den svenske bolig- og byutviklingsministeren Mehmet Kaplan og lederen i European Green Party Reinhard Bütikofer.

- Kontakten med søsterpartiene våre er en del av vår strategi for å ruste partiet for en hverdag som en sentral aktør i norsk politikk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag