*Nettavisen* Nyheter.

- Ville hatt flere innvandrere med Frps politikk

Foto: Erichsen, Jarl Fr. (SCANPIX)

Statssekretær Pål Lønseth (Ap) sier at det hadde bodd betydelig flere asylsøkere i Norge hvis Frp hadde sittet med makten.

29.04.11 18:45

Torsdag kom de nyeste tallene på hvor mange innvandrere som bor i Norge. Statistikken viste at 41.000 personer kom til landet i løpet av 2010.

- Skjer for raskt

I løpet av fjoråret passerte antall innvandrere i Norge en halv million.

Stortingsrepresentant Per Willy T. Amundsen fra Frp kommenterte i den forbindelse at innvandringen i Norge skjer for raskt.

- Vår umiddelbare reaksjoner er at igjen går innvandringen for raskt til at vi kan håndtere den. Det må gjøres innstramninger, vi har ikke bærekraftig innvandring slik situasjonen er i dag, sa stortingsrepresentant Amundsen til Nettavisen torsdag.

Les også: 41.000 nye innvandrere kom til Norge i fjor

- Flest arbeidsinnvandrere
Statssekretær i Justis- og politidepartementet Pål K. Lønset (Ap), er ikke enig i Amundsens utspill.

- De fleste innvandrere som kom til Norge i fjor er arbeidsinnvandrere. Med Frps politikk ville vi hatt lagt flere asylsøkere enn i dag, forteller Lønseth til Nettavisen.

Budsjettkutt
Lønseth sikter til Frps alternative statsbudsjett.

- I Frps alternative statsbudsjett kuttet de betydelige summer i Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemdas (UNE) driftsbudsjett. Dette fører til lange saksbehandlingstider for asylsøkerne, på grunn av at UDI hadde vært nødt til å kutte over 275 årsverk, sier han videre.

Tiltrekningseffekt
Det at saksbehandlingen vil ta lengre tid, vil også føre til at stadig flere ønsker å komme til landet.

- Det har en tiltrekningseffekt, særlig for personer uten beskyttelsesbehov. I tillegg til at vi får mindre kontroll med tilstrømningen, fortsetter han.

Les også: - Innvandringen skjer altfor raskt

Store konstater
Statssekretæren sier at dette ville føre til store kostnader for asylmottakene.

- Frp vil også kutte ned på støtten til asylmottakene. Folk må antakelig bo rundt omkring i hele landet og, vi ville hatt enda mindre kontroll på asylsøkerne, helt ulikt som i dag, hvor vi har en ordnet prosess, forteller Lønseth.

Større utfordringer
Han legger ikke skjul på at landet står overfor utfordringer i forhold til bosettingen av asylsøkere.

- Vi står overfor utfordringer i dag, men vi ville hatt større utfordringer med Frps-politikk. Det ville ført til dårligere kontroll, mer sosial uro og kriminalitet.

Og legger til:

- Vi mener at innvandring er i bunn er positivt for samfunnet, men vi må gi like rettigheter og plikter til de som kommer til landet, og ikke forsøke å begrense disse, som Frp ønsker, avslutter statssekretæren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.