RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ville operere inn databrikker hos terrorfanger

Foto: MOHAMMED MAHJOUB (Afp)
Sist oppdatert:
Saudi-Arabia foreslo at USA skulle overvåke løslatte terrorfanger ved å implantere databrikker.

Wikileaks har denne uken lekket 250.000 amerikanske dokumenter til fem storaviser, deriblant The New York Times, The Guardian og Der Spiegel. Det lekkede materialet består i hovedsak av korrespondanse mellom Det amerikanske utenriksdepartementet og landets utenriksstasjoner.

Hittil har Wikileaks frigjort 278 av 251.287 notater på sine nettsider.

Implantere databrikke
I et notat fra den amerikanske viserådgiveren for Det nasjonale antiterrorberedskapet, John Brennan, kommer det fram at Saudi-Arabias kong Abdullah foreslo i et møte 19. mars å implantere databrikker hos løslatte Guantánamo-fanger.

Guantánamo-basen er den omstridte amerikanske fangeleiren på Cuba som har huset en rekke terrormistenkte etter at president George W. Bush lanserte krigen mot terror i 2001.

Hester og falker
«Jeg tenkte plutselig på noe, sa kongen, og foreslo å implantere en elektronisk databrikke hos fanger som inneholder informasjon om dem, og som gjøre det mulig å overvåke bevegelsene deres ved hjelp av Bluetooth,» lyder notatet som er frigjort på Wikileaks' nettsider.

«Dette ble gjort med hester og falker, sa kongen,» ifølge notatet.

Men da skal Brennan ha svart: «Hester har ikke flinke advokater».

Les også: Støre tar avstand fra lekkasjene
Les også: - Mye er bare sladder og uinteressant

Kong Abdullah skal ifølge et notat også ha bedt amerikanerne om å bombe Iran for å stanse landets omstridte atomvåpenprogram.

- Lav pris å betale
Guantánamo-basen var et team som er nevnt flere ganger i de lekkede notatene fra Det amerikanske utenriksdepartementet. I notatene kommer det blant annet fram at amerikanske offisielle tjenestemenn lovte lukrative økonomiske og politiske gevinster, samt personlige møter med president Barack Obama, dersom allierte ville ta imot en Guantánamo-fange.

Ifølge et notat ble det skrevet at det å ta imot en Guantánamo-fange var en «lav pris å betale for Belgia mot å oppnå en prominent stilling i Europa».

Etterlyst av Sverige
Grunnleggeren av Wikileaks, Julian Assange, er etterlyst av svenske myndigheter for voldtekt og seksuell trakassering. Flere land, deriblant USA, har fordømt Assange for offentliggjøringen av notatene.

Nå har imidlertid Ecuadors viseutenriksminister Kintto Lucas tilbudt Assange ubetinget opphold i landet.

Lucas hyller folk som Assange «som konstant etterforsker og forsøker å bringe fram informasjon ut av de mørke hjørnene», melder BBC.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere