RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ville spare muslimer, men drepe kristne

(Afp/NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Det sier et befridd gissel.

Gisseltakerne ved gassanlegget In Aménas i Algerie sa til algeriske gisler at de ville spare muslimer, men drepe kristne, ifølge et befridd gissel.

- Terroristene fortalte oss helt i begynnelsen at de ikke ville skade muslimer, men at de kun var interessert i kristne og vantro. De sa de ville drepe dem, forteller 53 år gamle Abdelkader.

Han klarte torsdag å komme seg unna sammen med flere hundre andre algeriere som ble tatt til fange av de væpnede mennene som angrep gassanlegget onsdag morgen.

Det skal ha vært 41 utlendinger blant gislene, deriblant ni nordmenn.

Gisseltakerne snakket som islamister, forteller Abdelkader.

- Jeg er en heldig mann. Jeg er fortsatt oppskaket, sier han på telefon til nyhetsbyrået Reuters.

Algerieren tilføyer at gisseltakerne så ut til å være godt kjent på gassanlegget, som ligger i ørkenen i Algerie.

- Da de gikk rundt, var det tydelig at de at de visste hvor de skulle, sier 53-åringen, som er ansatt ved gassanlegget.

Ingen avklaring om norske gisler
Statoil-sjef Helge Lund bekreftet torsdag kveld at ni norske Statoil-ansatte fortsatt ikke kan gjøres rede for, halvannet døgn etter at gisseldramaet startet.

Lund sa derimot at tre algeriske Statoil-ansatte var satt fri og var i sikkerhet, i tillegg til de fem siste av selskapets ansatte som ble brakt i sikkerhet onsdag.

Fortvilte pårørende
Mange pårørende har oppsøkt pårørendesenteret som Statoil har opprettet på Kokstad utenfor Bergen.

– Vi tar vare på dem så godt vi kan. De har mange spørsmål, og vi kan bare fortelle videre det som er bekreftet. Vi bistår med psykologer, prest og folk som kan personalomsorg, sier Ola Anders Skauby, informasjonssjef ved senteret, til Dagbladet.

En av de pårørende beskriver situasjonen som forferdelig.

– Det føles uvirkelig, og man greier nesten ikke å tenke på noe annet nå, sier kvinnen til Nordlys.

Hevn for Mali
Gisseltakerne, som trolig tilhører islamistgruppen Katiba des Moulathamine, har sagt at angrepet mot gassanlegget var hevn for Frankrikes militæroperasjon i Mali.

Franske styrker er i Mali for å hjelpe landet med å slå ned det islamistiske opprøret nord i landet.

Presidenten François Hollande sier gisselaksjonen utspiller seg under «dramatiske forhold».

– Det er for tidlig å trekke slutninger, men saken viser at beslutningen om å intervenere i Mali var berettiget, sier Hollande.

Militante islamister
Algeriske myndigheter opplyser at rundt 20 militante islamister står bak angrepet, som ledes av den militante islamistlederen Mokhtar Belmokhtar. Han har helt siden 1990-tallet herjet i Nord-Afrika, først i hjemlandet Algerie, men senere også i Nord-Mali.

Politi og sikkerhetskilder mener den enøyde algerieren først og fremst har brukt tiden på ren bandittvirksomhet de siste årene. Han skal ha tjent store penger på smugling av våpen og narkotika. Bortføring av vestlige turister har også vært en del av den driftige islamistens geskjeft, og i 2003 sto han blant annet bak bortføringen av 32 europeere.

Gislene ble senere løslatt mot et betydelig pengebeløp, samtidig som flere lands sikkerhetstjenester tok opp jakten på ham.

Belmokhtars gruppe har gjennom talsmenn tatt på seg ansvaret for angrepet mot Statoil-anlegget, men eksperter er usikre på motivene.

Enkelte tror at det kan være snakk om en gisselaksjon som gikk galt, selv om det nå framstilles som om det var et ideologisk motivert anslag for å tvinge Frankrike til å stanse sitt forsøk på å slå islamistene tilbake i Mali. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere