*Nettavisen* Nyheter.

- Vinner nok aldri NM i morellsteinspytting

Det er ikke bare bare å få morellsteinspyttingsteknikken på plass. Foto: (TV2)

Sigurd Sollien har besøkt landets særeste Norgesmesterskap.

05.01.10 09:09

(SIDE2:) Visste du at det finnes tusenvis av Norgesmesterskap rundt om i vårt langstrakte land?

Få nytt fra Side2: Klikk her!

De fleste av oss har nok fått med oss at vi hvert år har NM i både fotball, ski og golf, men Sigurd Sollien har valgt å konsentrere seg om de litt mer uvanlige NM-grenene i sin nye serie.

Kjendisdeltaker
Programlederen tar med seg en kjendis i hvert program, og utover vinteren får vi blant annet se Helene Rask prøve seg som saueklipper og Thomas Alsgaard gi jernet i NM i motorsag.

- De kjendisene vi har med er ofte toppidrettsutøvere, og vi vil teste om de ved hjelp av trening klarer å hevde seg i noe helt annet enn det de er vant til. Svaret er jo som oftest nei, humrer Sigurd Sollien til Side2.

Tar det seriøst
Men det det egentlig handler om i «Norgesmester» er menneskene som lever og ånder for minoritetsidretter som fussball, luftgitar og hesteskokasting.

- De er jo ganske uortodokse Norgesmesterskap vi tar for oss, men for dem som driver med det absolutt ikke tøys og tull. Jeg ble faktisk overrasket over hvor profesjonell mange av arrangementene var, og hvor alvorlig deltakerne tar det, sier Sollien.

- Det var seierspaller og pokaler. I NM i motorsag var det faktisk kongepokal, forteller han ivrig.

Vil hylle mangfoldet
På sin reise rundt i Norges land har han blitt møtt med mye entusiasme og dugnadsånd.

- Dette er jo ikke Norgesmesterskap som havner på forsiden av aviser, så folk har vært veldig ivrige på å få fram hobbyen sin. Hesteskokasterne synes for eksempel at sportssendingene burde dekke konkurransen, så de var veldig fornøyde da vi kom på besøk, sier han.

- Noen var litt skeptiske for at vi skulle drite dem ut, men vi ønsker jo faktisk å hylle dem!

Sterkt konkurranseinstinkt
I 2008 var Sigurd Sollien selv deltaker i «Skal vi danse» på TV 2, men måtte som kjent trekke seg etter en stygg strekk i lysken.

Les mer: Sollien trekker seg

- Jeg er veldig fornøyd med at jeg ikke deltar selv denne gangen, men jeg kjenner meg godt igjen når det gjelder konkurranseinstinktet som vekkes til livet, ler han og forteller at kjendisene som skal prøve seg i en ny sport ofte ble veldig engasjerte.

- Thomas Alsgaard ble skikkelig sur da han gjorde en feil i NM i motorsag, og nå skal han tilbake neste år for å vinne, ler han.

Sollien tror prestisjen og konkurranseinstinktet er sterkest i de grenene der det er fagfolk som konkurrerer.

- Der det gjelder om å vise seg fram for kollegaer, slik som i blomsterbinding og saueklipping, er det nok mest stas å vinne. Du vil jo ikke drite deg ut i noe du jobber med hele året, sier han.

Alle slags folk
Programlederen synes det er vanskelig å definere deltakerne i minoritetsidrettene som én spesiell type.

- Mange av NM'ene blir arrangert på mindre steder, men det har ofte mer med logistikken å gjøre. Det er ikke så mange sauer å klippe midt i hovedstaden, men NM i kakebaking ble arrangert på Karl Johan.

- Jeg tror alle har de fellesnevnerne at de synes det er gøy å konkurrere og gøy å vinne. De liker å omgås folk, og har funnet et miljø de trives i. Ellers er det store forskjeller. I NM i fussball er det for eksempel mange unge akademikere og IT-folk, mens i NM i motorsag er det mange deltakere fra gårder på det indre Østlandet, der de jobber med tømmer til daglig.

Katapulteffekt
I første episode er det NM i morellsteinspytting som står i fokus. Vi følger lokalhelten Sverre Kleivkås som skal forsøke å ta tilbake tittelen, etter at bergenseren Per Erik Prestegård på nonchalant vis sikret seg seieren i fjor.

Klikk på bildet for å forstørre.

Sigurd har med seg motorsykkelhelten Pål Anders Ullevålseter, og sammen lærer de seg noen triks om hvordan man virkelig skal få fart på morellsteinene.

- Jeg tror det er mye teknikk involvert, og stort lungevolum, forklarer Sollien.

- Og så må man lære seg en teknikk der man bretter tunga for å få en slags katapulteffekt. Etter det er det bare å trene og trene. Man bør kanskje også ha god tilgang på moreller. De er jo ganske dyre i butikken, påpeker han og innrømmet at han aldri fikk dreis på katapultteknikken.

- Nei, jeg vinner nok aldri NM i morellsteinspytting, ler han.

Bitt av fussballbasillen
Sollien har derimot plukket opp en ny hobby på veien, og har nå gått til anskaffelse av to fussballbord. Et konkurransebord til seg selv, og ett til sønnen på tre år.

- Jeg har realistiske mål, og kommer aldri til å bli Norgesmester, men kanskje sønnen min har en sjanse? Eller egentlig ikke. Dattera til han som er Norgesmester nå er bare 8 mnd, og hun er allerede i gang, så jeg tror løpet er kjørt for treåringen min allerede, ler han.

Se en smakebit fra programmet:

HTML EMBED
TV2Player.insert(373141,'player123', {stretch: 'fill'});

Se «Norgesmester» på TV 2 mandager, klokken 20.00

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.