*Nettavisen* Nyheter.

- Virus kan gi fedme

Foto: (Foto: Shutterstock)

Forkjølelsen kan egentlig være et fedmevirus, mener amerikanske forskere.

(SIDE2): Et virus som gir forkjølelsessymptomer kan forårsake fedme hos mennesker, skriver den svenske avisen Aftonbladet, mandag.

Det viser en studie som er gjort av amerikanske forskere.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

- Dette er velgjort forskning av en meget respektert gruppe forskere, sier Stephan Rössner, professor og overlege ved overvektsenheten ved det anerkjente Karolinska sjukhuset.

Studien som er gjennomført ved Pennington Biomedical Research Centre i Louisiana i USA, viser at 33 prosent av de testpersonene som var overvektige hadde blitt smittet med viruset ad-36 en gang i løpet av livet, mens bare 11 prosent av dem som ikke var overvektige hadde blitt smittet med det samme viruset.

I kveld blir studien presentert i dokumentaren «Horizon» på britiske BBC.

Smitter gjennom luft
Viruset ad-36 smitter gjennom luft og gir symptomer som hoste, halsvondt, diaré og betennelse på øyets hornhinne.

Undersøkelser viser at viruset også gjør at antallet fettceller øker, skriver Daily Express.

- Vi vet nå at dette viruset går til lungene og sprer seg til ulike organ som leveren, nyrene, hjernen og fettvevet, sier professor Nikhil Dhurandhar, som ledet studien.

Kopierer seg selv
- Når viruset går til fettvevet reproduserer det seg selv og skaper flere kopier av seg selv og i den prosessen øker antall nye fettceller, noe som kan forklare hvorfor folk blir overvektige når de smittes av viruset, hevder Dhurandhar.

Det langsiktige målet med forskningen er å oppdage nye metoder for å forebygge overvekt som forårsakes av dette viruset.

Tony Barnett, professor i medisin ved universitetet i Birmingham, sier till Daily Express:

- Denne sammenhengen kan gi en del ledetråder, men tar bort det grunnleggende budskapet om at vi må trene og spise mindre. Forskningen bør fortsette, men i varsomhet, bedyrer han.

LES MER HELSE HER

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.