*Nettavisen* Nyheter.

- Viser bare Putin som inspiserer OL-anlegg

Foto: RIA NOVOSTI

Russiske medier frykter reprimander om de rapporterer negativt om OL, ifølge ny rapport.

29.01.14 12:31

(Nettavisen/NTB): Pressedekning av menneskerettighetsbrudd og andre kritikkverdige saker i Russland blir sensurert av russiske myndigheter i forkant av OL i Sotsji, advarer en internasjonal presseorganisasjon.

Komiteen for beskyttelse av journalister (CPJ) la tirsdag fram en rapport om pressefrihet og journalisters vilkår i Russland.

I rapporten skriver organisasjonen blant annet om hvordan myndighetene hindrer journalister i å skrive uhildet, men også om hvordan russiske journalister utøver selvsensur i frykt for gjengjeldelsesaksjoner fra myndighetene.

Kritisk dekning
Den engelsktalende avisen Moscow Times er en uavhengig Moskva-avis som ikke føler seg tynget av presset om selvsensur.

- Vi har ingen problemer med å ha en kritisk dekning av Sotsji-OL, sier debattredaktør Michael Bohm i Moscow Times til Nettavisen.

Debattredaktøren har nettopp publisert en kritikkverdig kommentar i avisen kalt «Medvedevs vinterpalass», som tar for seg hvordan russiske myndigheter forsøker å kneble pressefriheten i landet.

- Positiv OL-vinkling
Journalist i samme avis, Gabrielle Tétrault-Farber, forteller at hun jobber ut fra journalistiske prinsipper, uten å la seg styre av selvsensur eller føringer fra myndighetene. Men hun legger ikke skjul på at statlige medier pynter på sannheten.

- Jeg har ikke hatt noen problemer med å gjøre jobben min, og vil forhåpentlig ikke få det heller når jeg reiser til Sotsji for å dekke OL. Men russiske myndigheter liker ikke kritisk dekning av OL. Statlige TV-kanaler har derfor en positiv vinkling på OL, og viser for eksempel Putin som inspiserer OL-anlegget, sier Tétrault-Farber til Nettavisen.

Russisk homofobi har også vært et tema i forkant De olympiske lekene. Denne uken kom borgermesteren i Sotsji med en kontroversiell uttalelse om at homofile ikke var akseptert i OL-byen.

«Det er ikke akseptert her i Kaukasus hvor vi lever. Vi har dem ikke i vår by,» uttalte borgermester Anatolij Pakhomov til BBC Panorama.

- Gjenspeiler Sovjet-tiden
Russland har høstet sterk internasjonal kritikk for en lov som ble vedtatt i juni i fjor, som forbyr propaganda for «ikke-tradisjonelle seksuelle relasjoner».

De folkevalgte hevder at loven er ment å beskytte barn mot pornografi, mens kritikerne mener at den gjør det ulovlig for homofile å stå fram offentlig.

- Denne anti-propagandaloven gjenspeiler holdningene fra Sovjet-tiden da man lot som at homoseksuelle og funksjonshemmede ikke eksisterte, sier Moscow Times-journalisten Tétrault-Farber.

Korrupsjonsanklager
Saker om hvordan arbeidsinnvandrere har blitt utnyttet under bygging av OL-anleggene, korrupsjon, miljøødeleggelser og hvordan deler av lokalbefolkningen har blitt tvangsflyttet, har ennå ikke blitt særlig omtalt i russiske medier, ifølge CPJ.

Lokale medier har ofte enten blitt sensurert, både av lokalmyndighetene i Sotsji og av føderale russiske myndigheter, eller de har valgt ikke å skrive om kontroversielle saker i frykt for kraftige reprimander.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.