RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Viser bare Putin som inspiserer OL-anlegg

Foto: RIA NOVOSTI
Sist oppdatert:
Russiske medier frykter reprimander om de rapporterer negativt om OL, ifølge ny rapport.

(Nettavisen/NTB): Pressedekning av menneskerettighetsbrudd og andre kritikkverdige saker i Russland blir sensurert av russiske myndigheter i forkant av OL i Sotsji, advarer en internasjonal presseorganisasjon.

Komiteen for beskyttelse av journalister (CPJ) la tirsdag fram en rapport om pressefrihet og journalisters vilkår i Russland.

I rapporten skriver organisasjonen blant annet om hvordan myndighetene hindrer journalister i å skrive uhildet, men også om hvordan russiske journalister utøver selvsensur i frykt for gjengjeldelsesaksjoner fra myndighetene.

Kritisk dekning
Den engelsktalende avisen Moscow Times er en uavhengig Moskva-avis som ikke føler seg tynget av presset om selvsensur.

- Vi har ingen problemer med å ha en kritisk dekning av Sotsji-OL, sier debattredaktør Michael Bohm i Moscow Times til Nettavisen.

Debattredaktøren har nettopp publisert en kritikkverdig kommentar i avisen kalt «Medvedevs vinterpalass», som tar for seg hvordan russiske myndigheter forsøker å kneble pressefriheten i landet.

- Positiv OL-vinkling
Journalist i samme avis, Gabrielle Tétrault-Farber, forteller at hun jobber ut fra journalistiske prinsipper, uten å la seg styre av selvsensur eller føringer fra myndighetene. Men hun legger ikke skjul på at statlige medier pynter på sannheten.

- Jeg har ikke hatt noen problemer med å gjøre jobben min, og vil forhåpentlig ikke få det heller når jeg reiser til Sotsji for å dekke OL. Men russiske myndigheter liker ikke kritisk dekning av OL. Statlige TV-kanaler har derfor en positiv vinkling på OL, og viser for eksempel Putin som inspiserer OL-anlegget, sier Tétrault-Farber til Nettavisen.

Russisk homofobi har også vært et tema i forkant De olympiske lekene. Denne uken kom borgermesteren i Sotsji med en kontroversiell uttalelse om at homofile ikke var akseptert i OL-byen.

«Det er ikke akseptert her i Kaukasus hvor vi lever. Vi har dem ikke i vår by,» uttalte borgermester Anatolij Pakhomov til BBC Panorama.

- Gjenspeiler Sovjet-tiden
Russland har høstet sterk internasjonal kritikk for en lov som ble vedtatt i juni i fjor, som forbyr propaganda for «ikke-tradisjonelle seksuelle relasjoner».

De folkevalgte hevder at loven er ment å beskytte barn mot pornografi, mens kritikerne mener at den gjør det ulovlig for homofile å stå fram offentlig.

- Denne anti-propagandaloven gjenspeiler holdningene fra Sovjet-tiden da man lot som at homoseksuelle og funksjonshemmede ikke eksisterte, sier Moscow Times-journalisten Tétrault-Farber.

Korrupsjonsanklager
Saker om hvordan arbeidsinnvandrere har blitt utnyttet under bygging av OL-anleggene, korrupsjon, miljøødeleggelser og hvordan deler av lokalbefolkningen har blitt tvangsflyttet, har ennå ikke blitt særlig omtalt i russiske medier, ifølge CPJ.

Lokale medier har ofte enten blitt sensurert, både av lokalmyndighetene i Sotsji og av føderale russiske myndigheter, eller de har valgt ikke å skrive om kontroversielle saker i frykt for kraftige reprimander.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere