RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Visste at døden kunne bli utgangen

Foto: Erlend Aas/ Scanpix
Sist oppdatert:
Norske politikere uttrykker sorg etter tapet av fire soldater i Afghanistan. - Et av verdens farligste yrker, sier lederen av Stortingets utenriks- og forsvarskomité.

Sorg, medfølelse og respekt er blant de offisielle reaksjonene etter at fire norske soldater søndag ble drept av en veibombe nord i Afghanistan. Her er noen av kommentarene.

Les også: Navnene på de drepte

- Et uerstattelig tap

«Det er med dyp sorg jeg har mottatt meldingen om at vi har mistet fire soldater i tjeneste i Afghanistan. Jeg vil uttrykke min dypeste medfølelse med de pårørende, som i dag har lidt et uerstattelig tap. Mine tanker går også til de dreptes kolleger og kamerater.»

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i en melding på regjeringen.no.

- Minner oss om risikoen
«Tapet gjør dypt inntrykk på oss alle. Dette er tungt, og det minner oss om risikoen vi står i. Vi gjør alt som står i vår makt for soldatens sikkerhet, men vi kan aldri gardere oss helt mot slike tap. Hendelsen i dag er et forferdelig påminnelse om dette.»

Forsvarsminister Grete Faremo ifølge Forsvarsdepartementet.

Se uttalelse på regjeringen.no

SV kondolerer
«Våre tanker går til de pårørende, venner og medsoldater. Det er vanskelig å forestille seg hva de går igjennom nå.»

SVs parlamentariske leder Karin Andersen ifølge en melding på SV.no.

Se uttalelse på sv.no

- Fortsatt behov for oss
«Tapet av fire norske soldater i Faryab-provinsen i Afghanistan 27. juni gjør et dypt inntrykk på oss alle. Våre tanker går nå først og fremst til deres pårørende og deres medsoldater, som fortsetter sine viktige og farefulle oppgaver for det norske ISAF-bidraget. I lys av et slikt tap, er det naturlig at man spør seg om dette er verd kostnadene. Jeg mener det viser at det fortsatt er behov vår innsats i Afghanistan. Norge holder fast ved den strategien som nå på er lagt for vårt bidrag i Afghanistan. Innsatsen vil gradvis dreies mot opplæring og mentorering, slik at afghanske styrker i stadig større grad kan overta ansvaret for sikkerheten i landet. Dette vil også være grunnlaget for en bedre sosial og økonomisk utvikling i landet.»

Svein Roald Hansen, utenrikspolitisk talsmann i Ap

Se uttalelse på arbeiderpartiet.no.

- Et av verdens farligste yrker
«Våre falne soldater var høyt kompetente utøvere av et av verdens farligste yrker. De var ikke ukjent med fare eller risiko. De visste at døden kunne bli utgangen på deres oppdrag i Afghanistan, men de reiste likevel. Det krever mot, og det krever refleksjon. Ikke minst krever deres valg anerkjennelse fra oss som politiske beslutningstakere og fra det norske samfunnet.

Leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Ine Eriksen Søreide

- Respekt, sympati og støtte
«På vegne av Høyre vil jeg med dette uttrykke min ytterste respekt for våre falne soldater, vår sympati for deres pårørende og kamerater og vår støtte til det oppdrag de utførte på vegne av Norge».

Høyre-leder Erna Solberg i pressemelding

Se uttalelse på hoyre.no.

- Føler ansvar som folkevalgt
«Som folkevalgt føler jeg et stort ansvar. Jeg har selv møtt våre soldater i Afghanistan og har den dypeste respekt for den jobben de gjør».

Trygve Slagsvold Veum, stortingsrepresentant for Sp og medlem i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget.

Se uttalelse på senterpartiet.no

- Sender mine kondolanser
«I dag vil jeg sende mine kondolanser til de dreptes familie og til styrkene i Afghanistan, som har mistet noen av sine kjære og beste menn. Nå må vi fokusere på å være der for de soldatene som fortsatt har en jobb å gjøre i Afghanistan. Vi må sikre at de kan fortsette å gjøre jobben sin i en stadig tøffere hverdag. Når de risikerer livet for vedtak vi har fattet trygt her hjemme i Norge. Da må vi legge det best mulig til rette for dem så de kan gjøre en best mulig jobb».

Venstre-leder Trine Skei Grande

Se uttalelse på venstre.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere