*Nettavisen* Nyheter.

- Visste ikke at han var tiltalt i denne saken

Foto: (FOTO:FRILANSFOTOGRAF ERIK BIRKELAND)

Ansvarlig redaktør: Ser i etterkant at vi kunne gjort undersøkelser rundt personen.

16.12.13 15:23

(Nettavisen): Mandag morgen skrev Nettavisen at flere av de tiltalte i «Operasjon Gilde», norgeshistoriens største dopingavsløring, profilerer seg som trenings- og kostholdseksperter i ulike medier. Flere er tilknyttet Fitnessbloggen, og arbeider i tillegg som personlige online-trenere på Facebook.

I tillegg skrev Nettavisen at Romsdals Budstikke hadde brukt tiltalte Gunnar Strand Jacobsen (38), eier av Kaliber Gym i Trondheim, som treningsekspert - uten å nevne at han var tiltalt i «Operasjon Gilde». I avisen omtales han som et forbilde.

I en av artiklene, som nå er fjernet, som heter «Noen jenter sulter seg» står Strand Jacobsen fram med navn og bilde.

I artikkelen sier tiltalte at han ikke har noen betenkeligheter med å hjelpe unge jenter som jakter på drømmekroppen med trenings- og kostholdsprogram, samt egne dietter før konkurranse.

Les også: - De er en del av et svært lukket miljø

Statsadvokaten reagerte
Statsadvokat Unni Sandøy, som skal aktorere saken, reagerte på at enkelte tiltalte fikk opptre som eksperter i media i forhold til tema nært knyttet opp til de forhold tiltalene gjelder.

- I perioden fram til skyldspørsmålet er behandlet i retten vil det være naturlig å vurdere denne typen aktiviteter på samme måte som en ville vurdert suspensjon fra stillinger eller verv, sa hun til Nettavisen.

Nettavisen sendte en mail til Romsdals Budstikke der det ble stilt flere spørsmål i forbindelse med bruken av Strand Jacobsen som treningsekspert - etter at tiltalen ble kjent. Denne ble aldri besvart.

Ifølge ansvarlig redaktør, Ole Bjørner Loe Welde, ble ikke mailen med spørsmål besvart fordi mottakerne, den aktuelle journalisten, en redaktør og Loe Welde ikke oppfattet at spørsmålene ble stilt i forbindelse med en kommende nyhetssak.

Les hele saken her: Doptiltalt brukes som treningsekspert

- En nyttig påminnelse
Kort tid etter Nettavisens første sak ble publisert tok Loe Welde kontakt og ønsket å kommentere artikkelen.

- Vi var dessverre ikke oppmerksom på at eieren av dette treningsstudio var tiltalt i dopingsaken. Vi lagde en sak på en lokal idrettsutøver som bor i Trondheim. Under intervjuet ble vi presentert for innehaveren av senteret som fungerer som utøverens trener. Vi ser i etterkant at vi kunne gjort undersøkelser rundt personen. Det har denne saken vært en nyttig påminnelse på, sier Loe Welde til Nettavisen.

Den ansvarlige redaktøren sier de ikke ville brukt Strand Jacobsen som kilde dersom de hadde visst om tiltalen.

- Aktiv er en reportasjeserie som fokuserer på sunn trening og friluftsliv. Det ville ikke vært naturlig å bruke en person som er tiltalt i en dopingsak som kilde dersom vi hadde vært oppmerksomme på det, opplyser han til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.