Gå til sidens hovedinnhold

- Vitaminpiller er bortkastet

Du tror kanskje at kosttilskuddet fungerer som en helseforsikring?

(SIDE2): Da tar du grundig feil, ifølge ny forskning. Det viser seg nemlig at vitamintilskuddet ikke gir deg noen fordeler. Det melder Daily Mail .

Den største studien som noen gang er gjort av denne typen slo fast at du ikke «blir sunnere» av å ta vitaminpiller. Et kosttilskudd kan verken forebygge kreft eller hjertesykdom, og heller ikke være en forsikring mot tidlig død.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Forskere i New York kombinerte data fra to ulike studier som er gjort på kvinnehelse, med 161 808 kvinner fra 50-79 år.

Omtrent 41 prosent tok vitaminpiller i 15 år, mest multivitaminer med mineraler, ifølge rapporten.

Forebygger ikke mot kreft
Det fantes ingen fordelaktige effekter fra vitaminene på for eksempel bryst-, tarm-, nyre-, blære-, mage-, eggstokk- eller lungekreft.

Forskerne fant heller ingen link mellom å bruke vitaminer og risiko for hjertesykdom eller død. Funnene slo også fast at multivitaminene heller ikke økte risikoen for disse sykdommene.

I studien var det flere kvinner enn menn som tok tilskudd og det var flere som tok tilskudd etter fylte tretti år.

- Basert på våre resultater, hvis du faller innenfor kategorien, og du har et fullverdig kosthold - så er det ingen grunn til å ta et vitamintilskudd, sa professor Sylvia Wassertheil-Smoller

- Men det kan allikevel være gunstig for noen kvinner å ta vitaminene, la hun til. Dette fordi kvinnene i studien var både velutdannede og hadde bedre livsstilsvaner enn den generelle befolkningen.

Kan hjelpe noen
The Health Supplements Information Service i Storbritannia sa at vitamintilskudd kan være til hjelp for dem som har et dårlig kosthold.

- En stor andel av briter, særlig kvinner, unge kvinner og tenåringer har et for dårlig inntak av nødvendige næringsstoffer, som jern, folat, kalsium, vitamin D og vitamin A, sa forsker Carrie Ruxton som jobber ved informasjonssentret.

Reklame

Black Week: De beste motekuppene du gjør nå