*Nettavisen* Nyheter.

- Vitamintilskudd er bortkastede penger

Oslo (NTB): Vitamintilskudd har for folk flest ingen helseeffekt, ifølge en ny britisk-amerikansk studie.

01.07.14 13:48

En gruppe britiske og amerikanske forskere har gått gjennom flere ulike studier utført på vitamintilskudd konkludert, skriver tidsskriftet Annals of Internal Medicine. Studiene omfatter til sammen en halv million personer, skriver Forskning.no.

Forskerne har undersøkt om vitamintilskudd (vitamin A, B, C og E) kan redusere kognitive svekkelser som kommer med alderen, som dårligere hukommelse, men fant ingen effekt av vitamintilskuddene. Det er også sett på om ekstra tilskudd av vitaminer og mineraler kan ha virkning på risikoen for hjerteinfarkt, på risikoen for slag eller om det kan forlenge levealderen. De fant null effekt.

Men forskergruppen stiller seg åpne for at tilskudd av vitamin D kan ha en positiv effekt. I Norge er helsemyndighetene enige i at kosttilskudd er unødvendig for mange av oss.

- Har du et sunt og variert kosthold, får du i deg det du trenger av vitaminer gjennom mat og drikke. Men de som får i seg lite D-vitaminer fra for eksempel fisk, bør ta tran eller et annet vitamin D-tilskudd om vinteren når det er lite sol. Også spedbarn, eldre over 75 år og grupper av innvandrere er spesielt utsatt for D-vitaminmangel i Norge, mener Helsedirektoratet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.