RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- VM er ikke spesielt prioritert hos terrorister

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
Sist oppdatert:
Svensk terrorekspert mener ski-VM ikke er stort nok for å tiltrekke seg terrorister. Oslo-politiet er imidlertid i beredskap.

Onsdag starter folkefesten i Oslo med ski-VM i Holmenkollen. Det er kjent at store idrettsarrangementer har vært attraktive mål for terrorister, men ifølge svensk terrorekspert er ikke ski-VM i terroristenes fokus.

- Jeg har ikke sett noe som viser at ski-VM skal være et spesifisert mål. Jeg tror det finnes andre høyprioriterte mål som tar det meste av energien og fokuset, og det er OL og VM i fotball, og til en viss grad EM i fotball. Der har vi sett konkrete planer om å gjøre noe, sier terrorforsker ved Det svenske Forsvarsakademi, Magnus Ranstorp, til Nettavisen.

- Et slikt arrangement som VM i ski er ikke spesielt høyprioritert blant terrorister, sier Ranstorp.

- Norge er ikke helt uinteressant
Ranstorp sier likevel at trusselbildet i Norden har økt etter at en selvmordsbomber sprengte seg selv i luften i Stockholm midt i julehandelen i desember i fjor.

- Vi har hatt en markant økning i trusselbildet, og Norge er ikke helt uinteressant. Det har dere jo sett selv, sier Ranstorp og henviser til de tre terrormistenkte som ble pågrepet i Oslo i fjor sommer.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier trusselvurderingen i Norge forblir uendret til tross for ski-VM.

- Den generelle trusselvurderingen i forhold til terror i Norge er uendret, men vi gjør jo også trusselvurderinger på store arrangementer, som for eksempel på dette arrangementet her. Men de trusselvurderingene er graderte, sier informasjonsdirektør ved Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Martin Berntsen, til Nettavisen.

PST har ikke ansvar for terrorberedskapen i forbindelse med VM, men bistår Oslo-politiet.

- Vi kan aldri utelukke noe
Politiet sier de ikke har noen indikasjoner på at ski-VM skal være et yndet terrormål.

- Det er ingenting som tyder på at det blir noe slikt, men vi kan aldri utelukke noe. Men trusselnivået er lavt. Når det gjelder våre beredskapsplaner, så går vi aldri ut og kommenterer det, men vi har en beredskap som er forberedt på at ting kan skje i Oslo, sier fungerende leder ved fellesoperativ seksjon i Oslo-politiet, Torstein Stephansen, til Nettavisen.

- Vi håper akkurat som arrangørene at dette blir en folkefest, og at publikum er innstilt på det, og at de bruker kollektiv transport til Holmenkollen istedenfor egen bil. Det er det beste rådet vi kan gi, sier Stephansen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere