- Volden er ute av kontroll i Ukraina

Reuters har tatt et bilde onsdag morgen som viser tilsynelatende helt alminnelige kvinner som står på Uavhengighetsplassen og lager brannbomber.

Reuters har tatt et bilde onsdag morgen som viser tilsynelatende helt alminnelige kvinner som står på Uavhengighetsplassen og lager brannbomber. Foto: Vasily Fedosenko (Reuters)

25 mennesker skal være drept og 241 er skadet under sammenstøtene i Kiev.

20.02.14 11:19

(Nettavisen/NTB): Minst 25 personer er drept i sammenstøtene i Kiev, melder landets helsemyndigheter. I tillegg er 241 innlagt på sykehus for skader, blant dem 79 politifolk og fem journalister, heter det i uttalelsen fra helsedepartemententet.

Følg direkteoppdateringer fra situasjonen i Ukraina lenger nede i saken.

- Jeg tror vi er vitne til det som det er blitt advart mot lenge. Hvis man trekker ut konflikten lenge nok, så vil spenningene bli så store at det kommer til å eksplodere. Og det var det som skjedde i går, sier Ukraina-ekspert og seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Tor Bukkvoll, til Nettavisen.

- Det kan se ut til at volden er kommet helt ut av kontroll for begge parter. Hvis det er riktig at demonstrantene slåss på egenhånd i Kiev, så er det en opptrapping som ikke bare er å stoppe, for verken myndighetene eller opposisjonslederne, sier Bukkvoll.

Varsler antiterroraksjon
Den ukrainske sikkerhetstjenesten varsler at den vil gjennomføre en antiterroroperasjon over hele landet.

Aksjonen blir iverksatt etter at gateslag mellom politi og demonstranter i Kiev har tatt livet av minst 26 personer.

– Den nasjonale sikkerhetstjenesten og det ukrainske antiterror-senteret har besluttet å gjennomføre en antiterroroperasjon over hele Ukrainas territorium, heter det i en uttalelse fra sikkerhetssjef Oleksandr Jakimenko onsdag.

Det er foreløpig ikke klart hvordan operasjonen vil bli gjennomført.

Makt gjennom valg
President Viktor Janukovitsj ber opposisjonen ta avstand fra grupper som ber demonstrantene væpne seg.

- Lederne for opposisjonen har ignorert det demokratiske prinsippet om at vi får makt gjennom valg og ikke på gaten, sa presidenten i en tale til nasjonen tidlig onsdag morgen.

De som har bedt demonstrantene i sentrum av Kiev bruke våpen, vil bli stilt for retten, ifølge Janukovitsj. Ifølge nyhetsbyrået Reuters har den høyreradikale gruppen Høyre Sektor bedt folk med våpen om å dra til Uavhengighetsplassen i Kiev for å «beskytte den mot sikkerhetsstyrkene».

Molotovcocktail
Flere av demonstrantene bruker våpen som brannbomber, også kalt molotovcocktail, og kaster dem mot sikkerhetsstyrkene. Reuters har tatt et bilde onsdag morgen som viser tilsynelatende helt alminnelige kvinner som står på Uavhengighetsplassen og lager brannbomber.

- Hva kan du si om demonstrantene, Bukkvoll?

- Det er nok en blanding av forskjellige grupper. Noen er mer radikalisert enn andre. I store folkemengder vil det alltid finnes en viss prosentandel som har en hang til vold. Det er ikke sånn at flertallet er av den typen.

- Men de som er villig til å bruke vold, får mye oppmerksomhet. Det er vanskelig å trekke et klart skille mellom fredelige og voldelige demonstranter. Det er nok en glidende overgang. Det er en voldsspiral vi ser i Kiev i dag, sier Bukkvoll.

- Risikabel taktikk
Bukkvoll mener myndighetene må handle i løpet av dagen om de skal klare å stanse voldssprialen.

- Det virker som at politiske myndigheter bare ventet og ventet i håp om at dette skulle gå over. Det er en skummel og risikabel taktikk. Nå må de komme med en kompromissløsning som er akseptabel for flertallet av demonstrantene, veldig fort.

- Hvis ikke er det sannsynlig at volden bare fortsetter.

Fakta

Fakta om uroen i Ukraina


- Ingen gode nyheter
Presidenten holdt sin tale noen timer etter at han møtte tre av opposisjonens viktigste ledere. Samtalene førte ikke til noen løsning på krisen i landet.

- Jeg har dessverre ingen gode nyheter å fortelle fra møtet, sa opposisjonsleder Vitalij Klitsjko natt til onsdag.

Klitsjko fortalte at han forlot møtet da presidenten krevde at alle demonstrantene måtte forlate Uavhengighetsplassen i Kiev uten betingelser.

Samtidig som opposisjonslederne møtte presidenten, fortsatte sammenstøtene mellom opprørspoliti og demonstranter på Uavhengighetsplassen. Mange av demonstrantens telt sto i brann, og politiets sjokkgranater ga gjenlyd mellom bygningene.

Hovedkvarter i brann
En bygning ved Uavhengighetsplassen som har vært brukt som hovedkvarter av opposisjonen, sto i brann natt til onsdag.

Følg direkteoppdateringer fra situasjonen i Ukraina:


Brannvesenet kom etter hvert fram til bygningen og begynte slukningsarbeidet. Da brant det i flere etasjer, og flammer sto ut av vinduene.

Ifølge KyivPost kom det meldinger om folk som var innesperret i bygget. Noen skal ha vært nødt til å fire seg ut av vinduer, men det er ikke kommet meldinger om at noen ble skadd i brannen.

Bensinbomber og tåregass
Omtrent samtidig med de første meldingene om brannen ble det opplyst at politiet hadde tatt kontroll over bygget. Det var opposisjonens infotjeneste EuroMaidanPR, som selv har hatt tilhold i bygningen, som meldte dette.

På Uavhengighetsplassen like ved ble opposisjonens protestleir omringet av sikkerhetsstyrker tirsdag kveld. Demonstrantene svarte med å kaste bensinbomber og stein og sende fyrverkeri mot opprørspolitiet.

Uroen har også spredt seg flere andre byer vest i Ukraina. I Ternopil er en stor politistasjon satt i brann, melder nettstedet Ukrainska Pravda. I tillegg forsøker demonstranter å ta kontroll over en bygning med offentlige kontorer.

Samtidig melder ukrainsk politi at offentlige bygninger er blitt okkupert i byene Ivano-Frankivsk og Lviv.

Antidemonstranter forbereder seg på nye sammenstøt med politiet på Uavhengighetsplassen i Kiev onsdag. Foto: David Mdzinarishvili (Reuters)

De kraftige opptøyene i Kiev fortsatte utover kvelden, tirsdag. Foto: Efrem Lukatsky (Scanpix)

Journalist drept
En av de døde er en ukrainsk journalist som døde av skuddsår etter at han var blitt angrepet av maskerte menn tirsdag kveld, melder journalistens avis Vesti onsdag. Journalisten Vjatsjeslav Veremji var på vei hjem i en drosje da han ble overfalt av ukjente menn med hjelmer, køller og andre våpen, ifølge avisen. Overfallet skjedde cirka 800 meter fra Uavhengighetsplassen. Veremji, en kollega og drosjesjåføren ble dratt ut av bilen og slått. Veremji ble også skutt i brystet, og ifølge avisen døde han av blodtapet og øvrige skader.

– Et særlig ansvar
Myndighetene i flere vestlige land har reagert sterkt på voldsbruken i Ukraina, og USAs visepresident Joe Biden har ringt Janukovitsj og uttrykt sin bekymring.

Biden har gjort det klart overfor Viktor Janukovitsj at USA fordømmer voldsbruken fra begge parter, men at styresmaktene har et særlig ansvar, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

USA skal være villig til å bidra til å finne en fredelig løsning på en måte som «reflekterer det ukrainske folkets vilje». Biden har bedt presidenten trekke politistyrkene tilbake og gå i dialog med opposisjonen.

Minst 25 mennesker mistet livet i sammenstøtene i Ukrainas hovedstad Kiev tirsdag, ifølge myndighetene i landet. Demonstrasjonene og sammenstøt med politiet fortsatt på kvelden Foto: David Mdzinarishvili (Scanpix)

Mange skadd, og drept, under opptøyene i Kiev, tirsdag. Foto: Stringer


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.