RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Voldtatt av sjefen og tvunget til prostitusjon

Foto: Bjørnflaten, Thomas (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Den litauiske byggesjefen skal ikke bare ha hentet bygningsarbeidere til Norge. Selv mener han jentene lyver.

Den 37 år gamle litaueren var sjef for et bygningsfirma som blant annet var med å bygge prestisjeprosjektet Ringnes Park på Grünerløkka i Oslo.

Påtalemyndigheten mener at han samtidig drev import av jenter fra Litauen som han tvang til prostitusjon.

Nå er han og to andre medborgere tiltalt for menneskehandel, hallikvirksomhet og voldtekt.

Fikk ikke lønn
Sommeren 2009 slet 15 litauiske bygningsarbeidere med å få ut lønn fra selskapet til mannen.

Det endte med at NAV måtte punge ut med feriepenger til mennene.

Årsaken var uenigheter med en underentreprenør i Ringnes Park-prosjektet. Selskapet gikk konkurs samme høst.

Men det var bare begynnelsen for problemene til den litauiske sjefen. I oktober denne høsten ble han arrestert for menneskehandel og hallikvirksomhet. To kvinner har anmeldt ham og tre andre menn for virksomheten.

- Vasket kontorer
De to kvinnene skal sommeren 2009 ha blitt transportert fra Litauen til Oslo der de hadde blitt forespeilet vanlig legalt arbeid. Ifølge bygningssjefen var det også det de to kvinnene fikk.

- Min klient drev bygningsfirma og han mener at han har ikke forholdt seg slik de jentene forteller. Han var direktør og hadde flere undersjefer og arbeidere under seg. Disse jentene kom via dem, sier forsvarer Vidar Helgheim. Han forteller at jentene blant annet vasket kontorlokaler for 37-åringen.

- Dette var altså helt legale jobber, sier Helgheim.

Forsvareren sier at de to jentene har anmeldt hans klient fordi de ble uenige om penger - ikke ulikt det som skjedde med bygningsarbeiderne sommeren 2009.

- Det var en diskusjon mellom dem om oppgjør for blant annet vasking i hans kontorlokaler. De var interessert i penger, og de så at min klient hadde mye penger. Min klient sier at dette er grunnen til at de anmeldte ham, sier han.

På gata i Oslo
Samtidig som de to kvinnene bodde med de andre bygningsarbeiderne i Scweigaardsgate i Oslo, prostituerte de seg også på gata i Oslo. De tiltalte hevder at de ikke hadde noe med denne prostitusjonen å gjøre.

Jentene og politiet mener at virkeligheten er en annen.

De to kvinnene har forklart at de ble voldtatt av sjefen og tvunget til prostitusjon.

Ifølge tiltalen skal en av de tre mennene ha fulgt jentene på gata i Oslo og innkassert pengene de to jentene fikk fra horekunder. Den ene av jentene skal ha blitt voldtatt på Olavsgaard hotell utenfor Oslo rett etter at hun ankom Norge.

Den andre kvinnene skal ha blitt voldtatt rett før politiet gikk til aksjon i oktober 2009.

Bodde med bygningsarbeiderne
Sommeren og høsten 2009, da jentene prostituerte seg på gata i Oslo, bodde de samtidig med bygningsarbeiderne fra Litauen.

- Min klient kjente de to jentene fordi han bodde i samme leiligheten som dem og mange andre mens han var i Norge. En av jentene påstår at han har hentet penger fra henne mens hun jobbet på gata i Oslo, sier advokat Jan Schjatvet, som forsvarer en 32 år gammel medtiltalt i saken.

Den tredje tiltalte i saken befinner seg i Litauen og vil mest sannsynlig ikke møte når rettssaken starter i Oslo tingrett til uken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere