- Voldtatt, drept og brent

Foto: iran Human Rights

Minst 100 gutter, kvinner og menn skal ha blitt gruppevoldtatt av fangevoktere.

22.08.09 14:24

- Det vi har hørt er at det er gruppevoldtekt over lang tid, et par døgn. Dette er en metode regimet bruker for at de skal knekke sammen, sier talsperson for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen.

Taraneh Mousavi (27) er én av dem som skal ha blitt utsatt for brutal voldtekt i iranske fengsler etter å ha blitt arrestert i forbindelse med opptøyene i kjølvannet av valget 12. juni.

- Det var ei jente (Taraneh Mousavi red.anm.) som ble arrestert på en av disse demonstrasjonene. Vitner sier at hun hadde store skader i underlivet da hun kom til sykehuset, og noen dager senere ble hennes forbrente lik funnet utenfor Teheran, sier Amiry-Moghaddam.

Fremsetter dødstrusler
Svært få voldtektsofre tør å stå fram grunnet dødstrusler fremsatt av regimet.

- De blir truet på livet dersom de gir intervjuer eller snakker med folk om dette, sier Amiry-Moghaddam.

Amiry-Moghaddam understreker at det er svært vanskelig å få ut informasjon fra det iranske regimet og dermed vanskelig å få verifisert alle opplysningene. Men generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs, er ikke lenger i tvil om at det begås brutale overgrep mot demonstranter som sitter fengslet i Iran.

- Nå er rapportene såpass mange, de kommer fra mange hold og er knyttet til så mange enkeltsaker at de er veldig troverdige. Vår erfaring med denne type saker forteller oss at det er all grunn til å tro at de blir torturert, og at de stadige meldingene om at det begås tortur i form av voldtekt av begge kjønn og av personer i lav alder, er troverdige, sier Egenæs til Nettavisen.

Voldtok unge gutter
I forrige uke forfattet opposisjonskandidat Mehid Karroubi et brev til de iranske myndighetene hvor han belyste de horrible menneskerettighetsbruddene som blir begått av iranske fangevoktere.

«En rekke innsatte har sagt at noen kvinnelige innsatte var så grovt seksuelt misbrukt at kjønnsorganene deres var ødelagt. Andre voldtok unge gutter på en så brutal måte at de lider av depresjon og fysiske og mentale skader», skrev Karroubi i brevet.

Karroubi publiserte brevet i sin egen avis, som straks ble stengt av myndighetene. Nå risikerer han å bli arrestert, ifølge Amiry-Moghaddam.

Generalsekretær Egenæs understreker at iranske myndigheter må tilrettelegge for at ofrene får videre behandling fra iransk hold for å bearbeide de traumatiske hendelsene de er blitt utsatt for i fengslene.

- Men det viktigste i starten er innrømmelse av at det har skjedd og at noen stilles til ansvar for det, sier Egenæs.

Avviser anklagene
Historien til Taraneh er en av de få som har lekket ut i offentligheten. Voldtekt i Iran blir straffet med dødsdom, og derfor har myndighetene forsøkt å kvele samtlige voldtektsanklager rettet mot fengselsansatte ved hjelp av propaganda, ifølge Amiry-Moghaddam.

- Iransk tv måtte lage et program hvor de påstår at denne personen (Taraneh Mousavi red.anm.) aldri har eksistert. De intervjuer den som er ansvarlig for folkeregisteret, og han sier at det bare finnes tre personer med det navnet. To av dem bor i utlandet og den tredje er bare to år gammel. Men denne personen som uttaler seg var tidligere leder for sikkerhetsstyrkene, sier Amiry-Moghaddam og understreker at intervjuobjektet derfor mangler all troverdighet.

100 voldtektssaker på bordet
Ifølge uoffisielle anklager har minst hundre kvinner, gutter og menn blitt voldtatt i fengslene etter det omstridte valget i Iran.

– Sjefen for Irans nasjonalforsamling sa at han har mottatt minst 100 saker hvor folk har blitt utsatt for voldtekt i fengslene etter valget. Men i løpet av noen få dager har de angivelig undersøkt alle sakene og avvist dette som løgn og rykter. Det i seg selv må være grunn nok til internasjonale reaksjoner, sier Amiry-Moghaddam.

FN må gripe inn
- Fortsatt vet man ikke om en brøkdel av det som har foregått i fengslene etter valget. Det har vært protester fra verdenssamfunnet, men det er mer behov enn noen gang at FN griper inn og besøker disse fengslene, sier Amiry-Moghaddam.

Dette er en oppfatning som deles av Egenæs.

- Hvis Iran skal ha noen troverdighet må de slippe inn FN-observatører, sier Egenæs og legger til at norske myndigheter må fortsette å legge press på iranske myndigheter.

Tidligere i sommer innkalte Utenriksdepartementet den iranske Chargé d’affaires i Norge for å uttrykke bekymring for menneskerettighetssituasjonen i landet.

- Norge oppfordrer iranske myndigheter til å løslate fengslede, og til å behandle alle fanger i tråd med den internasjonale konvensjonen om sivile og politiske rettigheter som også Iran har tiltrådt, sa Jonas Gahr Støre i en uttalelse.

- Vi oppfordrer dessuten Iran til å la FNs spesialrapportører i menneskerettighetsspørsmål besøke landet slik at de kan rapportere til FNs menneskerettighetsråd om situasjonen, sa Støre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag