*Nettavisen* Nyheter.

- Voldtekten ødela ekteskapet

SLOTTSPARKEN: Forrige helg ble en kvinne voldtatt her, 50-100 meter inn i Slottsparken, i nærheten av Henrik Ibsens gate. Foto: Erlend Aas / Scanpix

- Min mann har «mistet» sin kone, og mine barn har «mistet» sin mor, forteller Karianne.

29.10.11 11:56

De mange overfallsvoldtektene hittil i år har fått stor oppmerksomhet, og det skrikes etter strakstiltak. Slik vil vi ikke ha det!

Les også: Her skjer voldtektene i Oslo

I en kronikk i VG lørdag forteller leder av Kvinnepanelet for Barne- likestillings- og inkluderingsdepartementet, Loveleen Brenna, «Kariannes historie».

Karianne, som er 32 år gammel, opplevde å bli voldtatt og forteller om hvordan det endret hennes personlighet:

«Han som voldtok meg, endret mye inne i meg. Jeg er blitt en annen person. Jeg vil aldri bli den samme. Jeg har fått endret min personlighet. Voldtekten har forandret og ødelagt vårt ekteskap. Et snev av avmakt, sinne, avvisning, forakt ble blandet med omsorg og kjærlighet. Jeg og min mann befinner oss i en kaotisk tilstand, som aldri tar slutt.»

- Han synes synd på meg
Slik beskriver Karianne de komplekse følelsene i forhold til mannen:

«Det er umulig for meg å nyte hans kjærtegn og tilnærmelser. Jeg merket at hans kjærtegn heller ikke er som før. Det er som om jeg og min kropp er blitt noe skittent som han må ta på fordi det var en del av ekteskapet. Ikke fordi han elsker meg, eller ønsker å berøre meg. Han er hos meg fordi han synes synd på meg,» forteller Karianne.

- Raserer familien
Brenna ønsker som mor til en datter blant annet å rette søkelyset på hvor viktig det er at vi oppdras til å takle en tøff verden.

«Jeg håper min datter vil lære selvforsvar, ikke fordi «...du kan bli voldtatt.» Men selvforsvar som en hvilken som helst annen idrett. Når en kvinne blir traumatisert på grunn av voldtekt (...), blir hun og familien ofte overlatt til seg selv. Alene med sin sorg og sin smerte,» påpeker Brenna.

Kronikkforfatteren ønsker med historien å vise ringvirkningene av en voldtekt, hvordan i verste fall en familie kan bli rasert.

- Helseministeren må på banen
- Dette handler om mye mer enn voldtektsmottak og strafferabatt. Her må helseministeren på banen like mye som justisministeren, presiserer Brenna overfor Nettavisen.

Hun er optimistisk med tanke på at det vil skje:

- Jeg har stor tro på at helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) vil se at dette er et helseproblem, sier Brenna.

Rolig natt i Oslo
Det har vært dobbelt så mange overfallsvoldtekter i Oslo hittil i år, som i hele fjor. Ved inngangen til denne helgen ble det satt inn ekstra politifolk.

- Det har ikke vært meldt om noen voldtekter eller -forsøk natt til lørdag, opplyser Oslo-politiet til Nettavisen lørdag morgen.

Lørdag kveld blir det arrangert fakkeltog gjennom Oslos gater, i en protest mot at byen er blitt utrygg for så mange kvinner.

Fakkeltog
På sine hjemmesider, kommer Ottar med følgende oppfordring:

«Vi finner oss ikke i at det skal være farlig for kvinner å bevege seg rundt i byen! Når har Oslopolitiet tenkt å sette vår sikkerhet først, og sørge for de nødvendige tiltak for at vi skal få gå i fred? Vi oppfordrer alle kvinner og menn til å møte opp på Jernbanetorget førstkommende lørdag, 29. oktober kl 21.00, for å vise at vår tålmodighet nå er slutt!»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.