*Nettavisen* Nyheter.

- Voldtok meg med venn som tilskuer

Foto: Torgrim Rath Olsen (Nordlys)

Den 19 år gamle jenta fortalte i retten at hun var så redd for tiltalte at hun nærmest gjorde alt han ba om.

01.02.10 23:55

– Han hadde psykisk kontroll over meg. Jeg var redd ham, og redd for hva han kunne finne på, forklarte den 19 år gamle jenta i retten mandag, melder Nordlys.

Hun er en av tre fornærmede i saken mot en 29 år gammel mann som er tiltalt for voldtekt, hallikvirksomhet og seksuell omgang med barn under 16 år.

Selv var hun 16 år gammel første gang hun møtte den nå 29 år gamle mannen i april 2007.

– Han tok kontakt med meg etter å ha sett profilen min på nettsamfunnet Nettby. Etter en stund møttes vi. Det endte med at han forgrep seg mot meg, forklarte 19-åringen i retten.

Foregikk over to år
Hun fortalte at hun ikke ønsker videre kontakt med ham. Likevel opprettholdt de to kontakten, og overgrepene skal ha pågått i over to år. Overgrepene skal ha skjedd på flere steder i Troms, og ved ett av tilfellene skal en venn av tiltalte ha sett på.

– Han (tiltalte) truet blant annet med å forgripe seg på noen yngre slektninger av meg. Etter hvert fikk han enorm makt over meg på en måte jeg ikke kan forklare. Jeg turte ikke fortelle om dette til noen, selv ikke kjæresten min, sa hun.

Og det er akkurat dette psykiske aspektet aktor Hugo Henstein vil bruke mye tid på under rettssaken som det er satt av hele tre uker til.

– Dette er en vanskelig sak. Under de fleste forholdene har det bare vært to personer til stede. Derfor er det viktig med en bred vitneførsel for å belyse saken. Det kan være vanskelig å forstå hvordan overgrepene har pågått over såpass lang tid. Men vitnene vil kaste lys over hvordan tiltalte oppfører seg, sier Henstein til Nordlys.

54 vitner
Han har innkalt ikke mindre enn 39 vitner – forsvarer Odd Arild Drevland har innkalt 15.

Store deler av mandagen gikk med til 19-åringens forklaring. Den tiltalte 29-åringen var selv ikke til stede i retten under hennes vitnemål, men fulgte med via TV-overføring til et naborom. Forsvarer Drevland sier at den tiltalte ikke legger skjul på at han har hatt et seksuelt forhold til 19-åringen.

– Men hans forklaring er helt annerledes enn det vi har hørt i retten i dag. Han vil selv fortelle om de samme forholdene, men med et helt annet fortegn enn det den 19 år gamle jenta har forklart, sier han.

1.000-1.500 sexpartnere
Den tiltale 29-åringen legger ikke skjul på at han har stor seksuell appetitt. Da Nordlys møtte ham i fengselet for to uker siden innrømmet han å ha hatt sex med mellom 1.000 og 1.500 kvinner.

– Det er ingen tvil om at tiltale utfordrer rettens forståelse av moral. Han har blant annet hatt et usedvanlig antall sexpartnere. Men han skal svare for de handlinger han er tiltalt for, ikke rettens moralforståelse, sa Drevland i sitt innledningsforedrag.

– Når man har så mange sexpartnere kan det utvikle seg sjalusi og noen kan føle seg følelsesmessig utnyttet, sier Drevland og antyder dermed at de tre kvinnene som skal være misbrukt kan ha hatt hevnmotiver.

Tiltalte erkjente ikke straffskyld da rettssaken startet, men vil komme til punktet som gjelder seksuell omgang med barn under 16 år.

Mandag fikk Nordlys vekslet noen ord med den tiltalte 29-åringen i en av pausene. Han ga uttrykk for at han var glad for at rettssaken endelig er i gang.

– Men jeg gleder meg enda mer til det hele er over, sier 29-åringen.

Tirsdag får vi høre hans forklaring. Du kan følge den direkte på nordlys.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.