RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Voodooøkonomi fra Høyre og Frp

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)
- Jan Tore Sanner (H) og Per Sandberg (Frp) gjør samme tabben som Reagan, mener Heikki Holmås (SV).

Nestlederne Sanner og Sandberg trakk i et intervju i Nettavisen frem at en krone i skattelette ikke er en krone mindre til offentlig velferd.

- Folk flest får mindre velferd når skattene øker, mente de to.

Les saken: Knaller til mot Jens og Kristin

Den økonomiske logikken får SVs Heikki Holmås til å riste på hodet.

- Høyre og Frp har altså i valgkamp etter valgkamp påstått at bare vi senker skattene, så kommer det mer penger til velferdsstaten, til eldreomsorg, skoler og forskning. Dette var noe Reagan trodde på, og som kalles voodooøkonomi. Det er tilbakevist gang på gang i økonomien at dette lønner seg, sier Holmås, som sitter i Stortingets finanskomité, til Nettavisen.

Bushseniors term
Det var faktisk George W. H. Bush som først brukte termen voodooøkonomi om Ronald Reagans liberalistiske tankegang, da han, før han ble visepresident, kritiserte Reagans teorier.

Det amerikanske budsjettunderskuddet økte til enorme 200 milliarder dollar under Reagan, som er kritikernes hovedinnvending mot teorien.

- Hele poenget er at hva som er best for samfunnet. Det er mer lønnsomt for samfunnet om vi investerer en krone i helsevesenet slik at vi har en sunn befolkning som kan gå på jobb, enn om den samme kronen skulle brukes til å kjøpe nesehårklippere laget i Taiwan, sier Holmås, for å understreke at det ikke er all pengebruk gjort av økonomisk sterke nordmenn som er fornuftig.

- Det er ingen tvil om at mye av skattelette ikke går til fornuftig forbruk.

Holmås viser til 23 milliarder kroner i skattelette som den forrige borgerlige regjeringen gjennomførte. Det medførte mindre vedlikehold på skoler, mindre på eldreomsorg, færre lærere, mener Holmås.

Like idiotisk
Han er likevel klar over at også det offentlige kan bruke penger ufornuftig.

- En ufornuftig offentlig krone er like idiotisk som en privat, og trekker frem et eksempel:

- Det å bruke penger på kontantstøtte, slik at folk ikke sender barna i barnehage, og holder seg borte fra jobb er ufornuftig brukte offentlige kroner, mener han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere