RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vær og påske skyld i amerikansk nedgang

Sist oppdatert:
Den siste tiden har økonomene nedjustert sine forventninger til veksten i USA, men flere mener det bare er været og påsken som har svekket den amerikanske, økonomiske veksten
'Soft patch' har vært et gjennomgangstema i de siste ukenes debatt om tilstanden i den amerikanske økonomien. Dette ordet har fått skvetne investorer og makroøkonomer, både her hjemme i Norge og i det store utland, til å bli skeptisk til markedet. Oljen har fått mye av skylden for at det bremser opp i den amerikanske økonomien.

I en rundspørring foretatt av Bloomberg News blant økonomer i USA er det imidlertid en annen teori som begynner å gjøre seg gjeldene.

- 'Soft patch' er svært overdrevet. En måned fra nå vil vi komme tilbake til å føle at økonomien er svært sterkt fundert, sier Stephen Stanley, sjeføkonom i RBS Greenwich Capital til Bloomberg.

Kaldere enn normale temperaturer og den kompliserte oppgaven å justere økonomiske data for bevegelige helligdager som påsken har fått mars til å se langt verre ut enn hva som ville vært normalt.

Derfor ser markedet med ekstra stor spenning frem til morgendagens detaljhandelstall, samt at jobbtallene som kom forrige fredag var langt bedre enn ventet. Kommer det sterkere rapporter fremover, som viser at nedgangen i mars var overdrevent som følge av ekstraordinære engangsforhold som påske og værforhold, da kan momentet komme tilbake.

- Jeg vil ikke benekte at det var noen komponenter i oppbremsingen i mars som reflekterte den kraftige oppgangen i oljeprisen, men jeg er sikker på at det spilte en sekundær rolle. Alt som svekket seg i mars vil komme opp igjen i april, sier en økonom til Bloomberg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere