RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vær skaper skred

Foto: SCANPIX
Sist oppdatert:
- Forandringer i været vil påvirke stabiliteten i naturen. Områder som hittil har vært ansett for trygge, kan nå bli usikre , skriver redaktør i ANB, Tor Axelsen.

Tor Axelsen, redaktør i ANB

Av Tor Axelsen, redaktør i ANB

Det dramatiske skredet i Ålesund som raserte en stor boligblokk, er først og fremst en tragedie for alle dem som er rammet. Det er for tidlig å fastslå årsaken, om noe kunne ha vært gjort for å hindre skredet, eller om tomta huset sto på ikke burde vært regulert til boligformål. Alt dette vil forhåpentligvis bli klart etter hvert. Det som er klart, er at mange hus i Norge står på områder som kan være utsatt for skred, og at store skiftninger i været kan framskynde skredene og gjøre områder som hittil har vært ansett for trygge, usikre.

Skred er resultatet av naturlige geologiske prosesser. Steinblokker kommer også i framtida til å rase ut, leire kommer til å settes i bevegelse og store snøskred kommer til å bli utløst. Det er all grunn til å frykte at slike skred noen ganger kommer til å ramme områder der det bor folk. De siste 150 årene har anslagsvis 2000 mennesker omkommet i skred her i landet. Ifølge Norges geologiske undersøkelse (NGU) vil Norge de neste 100 årene statistisk sett rammes av 2-3 store fjellskred, 2-3 store leirskred og 3-4 store snøskred. Hvert enkelt av slike store skred vil kunne kreve fra 20 til 200 menneskeliv. NGU har en forholdsvis god oversikt over hvor skredfaren er stor. Spørsmålet er om de som lager reguleringsplaner og plasserer nye boligområder, tar nok hensyn til risikoen for skred, og om de som bygger, sikrer områdene tilstrekkelig. Det er tross alt lenge mellom hver gang skred i boligområder krever menneskeliv.

Området i Ålesund der skredet gikk onsdag morgen, ble regulert til boligformål i 1991. Byggingen av boligblokka ble påbegynt i 2002 og den sto ferdig for bare fire år siden. Fylkesmann Ottar Befring i Møre og Romsdal har etter alt og dømme rett når han peker på at forandringer i været vil påvirke stabiliteten i naturen. Et villere vær vil øke farene for skred og flom, sier han, og peker på at de gamle reguleringsplanene gjelder inntil en eventuell ny plan blir vedtatt. Det er derfor en risiko for at de naturskapte endringene ikke blir fanget opp i planene. Værforandringer kan altså bidra til å gjøre «sikre» områder farlige.

I Norge bygges det hus under fjellskrenter, på leirgrunn og i vannkanten. Det er ikke lenge siden langvarig og kraftig regn utløste et jord- og leirskred som krevde liv i Bergen. De første spekulasjonene går ut på at en ekstra fuktig vinter etterfulgt av en svært kald vår, sprengte ut steinblokka i Ålesund, som var så stor at den flyttet en hel boligblokk mange meter. Alt før årsaken er klarlagt, er det all grunn for alle reguleringsmyndigheter til å skjerpe aktsomheten. Også her er det en god regel å være føre var.

Se flere debatter her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere