RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vurderer å steine utro par til døde

Foto: Skjermdump (LiveLeaks)
Sist oppdatert:
Vil gjeninnføre grufull straff.

Tjenestemenn i den afghanske regjeringen har foreslått å gjeninnføre steining som straffemetode for personer som begår utroskap, melder Human Rights Watch.

Det er et utvalg i det afghanske justisdepartementet, som bistår med å utvikle en ny straffelov i Afghanistan, som har kommet med forslaget.

I utkastet til den nye lovteksten, som Human Rights Watch har fått innblikk i, framgår det at både mannen og kvinnen som har sex utenfor ekteskapet, vil bli straffet med døden ved steining om én av dem er gift. Steiningen skal foregå i offentlighet, heter det i lovutkastet.

Dersom ingen av dem er gift, vil straffen være hundre piskeslag.

LES BLOGGEN: - Norge støtter steining

- Veldig forbauset
- Jeg er veldig forbauset over at det foreligger et forslag i regjeringsapparatet om å innføre dette. Delvis fordi steining var noe Taliban drev med til en viss grad, som man har brukt de siste tolv årene på å ta avstand fra, sier Afghanistan-ekspert og Prio-direktør, Kristian Berg Harpviken, til Nettavisen.

- På en annen side er det åpenbart at skulle man innføre steining som vanlig straffemetode, vil det medføre sterke reaksjoner fra det internasjonale samfunnet og betydelig kutt bistand. I verste fall kan det også sette hele det framtidige militære nærværet i fare fordi vestlige regjeringer vil få det vanskelig med å forsvare overfor egen befolkningen, at de støtter opp med egen militær makt for å forsvare et regime som bruker denne type straff, sier Harpviken.

- Tror du steining vil bli innført som straffemetode i Afghanistan, Harpviken?

- Nei, jeg tror det er nokså usannsynlig. Men det kan være enkeltindivider eller miljøer innenfor regjeringsapparatet som jobber med sånne tanker. Det er ikke forbausende. Men det ville forbause meg veldig om det materialiserte seg. Da tar man kål på det som er regjeringens sterkeste kort, nemlig at de har en annen holdning til menneskerettigheter enn det Taliban hadde, sier han.

Steining ble brukt som straff under Taliban-styret, som satt ved makten fra midten av 1990-tallet til 2001. Etter Talibans fall kom det en ny regjering som raskt signerte internasjonale menneskerettsavtaler, og tok dermed klar avstand fra Talibans menneskerettighetsbrudd.

Videre tilstedeværelse
Det omstridte lovforslaget kommer samtidig med at Afghanistan forhandler en sikkerhetsavtale med USA om å sikre amerikansk støtte i den neste tiårsperioden, selv etter tilbaketrekningen i 2014.

Norges forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) åpner for at norske soldater skal bli værende i Afghanistan. Nå vil partiene SV, KrF, Venstre og Ap ha en full gjennomgåing i Stortinget av den norske deltakelsen i Afghanistan, melder NTB.

Bård Vegar Solhjell (SV) mener utspillet til forsvarsministeren var «uklokt».

- Vi trenger en grundig behandling og vedtak i nasjonalforsamlingen før vi melder fra om vår posisjon, sier han til NTB.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere