Gå til sidens hovedinnhold

- Whisky kan redde titusener av liv

Et biprodukt kan være redningen for millioner av mennesker.

Et biprodukt i produksjonsprosessen til whisky kan redde titusener av liv ved å bruke det til å rense forurenset vann i den tredje verden.

Destillasjonsrestene fra kornskallet blir som oftest kastet eller brukt som føde til kveg. Men nå har skotske forskere oppfunnet en teknikk hvor de kan bruke kornskallet til å oppta forurensning i vann.

Forurenset vann
Organisasjonen Purifaid skal nå forsøke å anvende teknikken til å rense forurenset vann i Bangladesh for giftige stoffer som blant annet arsenikk.

I første omgang skal de forsøke prosjektet i en landsby med 30 familier.

Verdens helseorganisasjon (WHO) fastslår at nivået på arsenikk i vannforsyningene til Bangladesh er den «største masseforgiftningen av en befolkning gjennom tidene» med mer enn 18 millioner utsatte mennesker.

- Akkurat nå er filtre den eneste løsningen på arsenikkforgiftning i vann i Bangladesh, noe som er mangelfullt, ineffektivt og kostbart å vedlikeholde, sier Shahreen Raza ved Purifaid.

Raza mener at det nye systemet har potensialet til å rense store vannmengder til en lav kostnad.

Tar ut kjemikaliene
Det er forskerne Leigh Cassidy og Graeme Paton ved Universitetet i Aberdeen som har funnet opp teknikken med å benytte kornskallet til å oppta forurensede stoffer.

- Det gjør det mulig å ta kjemikaliene ut og gjøre vannet rent, slik at fisken kan overleve og at planter kan gro, sier Paton.

Detaljene rundt den nye renseprosessen blir ikke offentliggjort før det har blitt tatt patent på anretningen.

Innretningen vil kunne driftes i 25 år og kan rense tusen liter i timen. På verdensbasis er det 137 millioner mennesker som er direkte berørt av arsenikk som forekommer i grunnvannet. Arsenikk kan forårsake hudkreft, lungekreft og hjertesykdommer.

Titusener dør hvert år
Det er anslått at titusener av mennesker dør hvert år som en direkte konsekvens av arsenikkforgiftning i vann.

- Et av problemene er at arsenikkforurensningen i Bangladesh er naturlig – det stammer fra steiner, så det er i alt vannet. Det betyr at risen, som er hoveddietten, gror på arsenikkforurenset vann, og de bruker forurenset vann til matlaging og som drikkevann, sier Cassidy.

Cassidy sier at testene i laboratoriet har vært vellykket og at de i prinsippet kan rense opp mot 95 prosent av vannet i Bangladesh.

Nå håper forskerne på at deres nye system kan installeres i flere land i Asia og Afrika.

- Vår innretning kan potensielt bedre livene til millioner av mennesker i Bangladesh.

Kilder: The Times, Purifaid.

Reklame

Black Friday: Her får du oversikt over alle salgene