- Wikileaks-surfing kan ødelegge karrieren

Foto: Scanpix/faksimile (fotomontasje).

Amerikanske universiteter går ut og advarer sine studenter.

02.12.10 21:37

Studenter ved Boston University School of Law har mottatt et bekymringsbrev fra universitetets karriererådgivningskontor.

I brevet advares det mot å lese de lekkede amerikanske statsdokumentene på nettstedet Wikileaks.

«I dag mottok jeg informasjon om Wikileaks som jeg ønsker å videreformidle til dere. Dette er mest relevant for dem som skal søke eller har søkt på statlige stillinger,» lyder brevet som er signert av karriereveileder Maura Kelly.

- Kan være lovbrudd
«Dokumentene som er frigjort av Wikileaks, forblir gradert; derfor kan det å lese dem, videreformidle dem eller kommentere dem bli oppfattet som et brudd på Executive Order 13526, hemmelig informasjon om den nasjonale sikkerheten.»

Videre opplyser avsenderen av brevet at enhver jobb i staten krever en bakgrunnssjekk.

«Som en del av denne bakgrunnssjekken kan sosiale medier bli undersøkt for å se hva du holder på med. Så IKKE publiser lenker til dokumentene eller kommenter på noen sosiale medier.»

Det er ennå uklart hvor mange universiteter som har sendt ut denne advarselen til sine studenter, men Nettavisen erfarer at studenter ved Colombia University også har mottatt et lignende brev.

Saken har også blitt snappet opp av bloggere i USA.

- Er neppe en karrierebrems
USA-ekspert Svein Melby synes advarslene er forunderlig, og tror ikke Wikileaks-surfing vil være noen karrierebrems for amerikanske studenter.

- Jeg kan kanskje forstå det hvis man hjelper å formidle dette videre på sosiale medier, men at man kan ødelegge en karriere ved å lese det som allerede ligger på sentrale nyhetsinstitusjoner som The New York Times, synes jeg er forunderlig. Det virker virkelighetsfjernt å ture folk mot å lese om dette, for da må de slutte å lese aviser, sier leder av Senter for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier, Svein Melby, til Nettavisen.

Melby har heller ingen grunn til å tro at det er myndighetene som har bedt universitetene om å utstede advarslene.

- Hvis det gjelder for universiteter som Harvard og Yale, da er det grunn til å ta dette med større alvor. Men jeg har vanskelig for å tro at amerikanske myndigheter vil gå ut og advare universiteter om dette. Men det er nok en viss mulighet for at dette med videreformidling er en gråsone her.

- Jeg gjentar at det å videreformidle og spre disse filene kan kanskje bli rammet av disse lovparagrafene, men jeg er ingen ekspert på området.

Tror ikke staten står bak
Dessuten har han ingen tro på at myndighetene klarer å føre kontroll med hvem som faktisk besøker Wikileaks og leser dokumentene.

- Du kan kanskje greie å kontrollere at folk ikke har spredd såkalt ulovlig materiale, men hvordan skal man kunne klare å finne ut om hvem som har sett det? sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.