RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

-Advarer mot pengegalopp

Sist oppdatert:
VALLHALL (vif.no): -Prisene på enkeltspillere står overhodet ikke i forhold til klubbenes totale omsetning, skrev Vålerengas sportslige leder Lars Bohinen i kampprogrammet søndag. Utspillet har skapt debatt. Les hans leder her.

Prisgaloppen fortsetter

NORSK FOTBALL bør passe seg! Det er med økende bekymring jeg ser at prisene på hjemlige spillere har eksplodert. Både hva gjelder overgangssummer, lønn og såkalte sign-on fees. Prisene på enkeltspillere står overhodet ikke i forhold til klubbenes totale omsetning, og i mange tilfeller ei heller i forhold til spillerens kvalitet og bidrag.

VI SOM HAR fulgt fotballen en stund vet at fotballen er syklisk. Det er opp og nedgangsperioder. Trenere og ledere kommer og går. Og hver gang skal det enten ryddes opp, eller det skal utvikles. Publikumsoppslutningen og inntektsstrømmene følger opp og nedgangene proporsjonalt.

NÅ HAR klubbene fått en markant oppsving i form av nye inntekter som følge av den nye TV-avtalen. Det betyr at klubbene i perioden november til mars nå har god likviditet, hvor de tidligere i samme periode sleit. Den gang var det naturlig å selge spillere i denne perioden for å kunne lønne resten av klubben. Slik er det ikke lenger og følgelig er det ingen som MÅ selge. Det er i seg selv veldig prisdrivende. Med høyere priser på spillerne og mer penger i klubbkassene øker også lønnskravene ved hver overgang.

JEG ER REDD for at det snart sprekker igjen hos enkelte klubber. Jeg har mottatt signaler på at flere klubber allerede nå har tatt opp lån på forventede TV-inntekter, og da er vi på ville veier igjen. Treet vokser ikke inn i himmelen og jeg frykter en kraftig smell dersom utviklingen for fortsette.

EN ANNEN konsekvens av prisstigningen er import av utenlandske spillere. Det kan, slik jeg ser det, svekke norsk fotball på sikt. Det vil garantert hindre mange norske talenters utvikling. Vi er ikke tjent med å hente spillere som er like gode som de vi har bare fordi de er billigere. De beste talentene våre vil kun ta det siste steget til å bli tippeligaspillere ved å spille nettopp tippeligakamper. Også her vil jeg mane til forsiktighet og langsiktig tenkning.

TIL SLUTT vil jeg ønske Start velkommen til Ullevaal og da kanskje spesielt Stig Inge Bjørnebye. Det er fint å se at kolleger og venner jeg har vokst opp sammen med i en lang fotballkarriere lykkes i jobbene sine og Stig Inge har i så måte gjort en flott jobb. Men det stopper i dag, Stig. Det stopper i dag.

Lars Bohinen, Sportslig leder Vålerenga fotball

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere