*Nettavisen* Nyheter.

– Alt gikk veldig fort... Så hørte jeg en si: «Han har ingen puls»

Olga Vik (68) mistet ektemannen Harald Olai Vik (68) i forntkollisjonen på Steinestøvegen 19. mai i år. Føreren (54) av lastebilen som kom i mot ble kritisk skadet. Han døde to dager senere. Foto: Emil Weatherhead breistein

Bare ti minutters kjøretur unna hjemmet på Frekhaug skjedde det som ikke skulle skje.

(BA.NO): Harald Olai Vik (69) mistet livet da bobilen han satt i ble truffet av en motgående lastebil.

19. mai i år var ekteparet Vik på vei hjem til Frekhaug. De hadde vært på sin aller første prøvetur med den nye bobilen, en Hymer Exisis. Harald Olai Vik (69) satt bak rattet. Kona Olga Vik (68) satt ved siden av. De hadde overnattet på en campingplass, mellom Norheimsund og Øystese.

– Egentlig skulle vi reist hjemover litt senere på dagen, men vi bestemte oss for å reise allerede i 10.30-tiden siden ikke været var helt topp, forteller Olga Vik til Bergens Tidende.

HTML EMBED


Hennes søster og svoger var også med på turen. De kjørte først, men stoppet for å sjekke noen ulyder på bilen.

– Svogeren min vinket oss bare videre, så da havnet vi litt foran dem, forteller 68-åringen.

Ropte: «Nei!»

Bare ti minutters kjøretur unna hjemmet på Frekhaug skjer det som ikke skulle skje.

– I en svak høyresving så vi en diger hvit lastebil. Den kom rett imot oss, forteller Vik.

Hun hørte mannen rope: «Nei!». Samtidig dro han rattet kraftig mot høyre. Så smalt det.

– Alt gikk veldig fort. Plutselig var det masse politi der. Jeg så ikke Harald ved siden av meg, og spurte hvor han var. Da så jeg at de hadde båret ham bort på gresset ved siden av autovernet. Så hørte jeg en si: «Han har ingen puls».

Bobilen ble knust til pinneved. Det var fullt av glassbiter over alt. Bare setet til Olga var like helt.

– Jeg kjente først ingenting. Så kjente jeg voldsomme smerter i benet og i venstre arm. Hver minste lille bevegelse i sykebilen gjorde vondt, forteller hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Sjåføren (54) av lastebilen ble sendt til Haukeland med kritiske skader. Han døde to dager senere. Foto: ARNE RISTESUND


– Han reddet livet mitt

På Haukeland sykehus fikk hun beskjed om at hun hadde knusningsskader i høyre legg og i armen, og at hun måtte opereres.

– De sier jeg var heldig. Harald reddet livet mitt. Hadde han ikke dratt rattet kraftig til siden, hadde vi truffet lastebilen rett på, sier hun, og ser vekk.

Selv om hun visste at mannen ikke hadde overlevd, var det vanskelig å forstå det i begynnelsen.

– Jeg ville vite hvor han var. Jeg ville se ham en siste gang, sier hun.

På Haukeland fikk hun sammen med nærmeste familie ta farvel med mannen hun var gift med i 48 år. Mannen hun forelsket seg i da hun bare var 17 år.

På hans 22 års dag giftet de seg. Sammen fikk de tre barn sammen. Han jobbet som veverimester på Salhus veveri. I 1981 begynte han å jobbe hos Wallendahl i Strandgaten. Der jobbet han til 2006. Da ble han ufør etter å ha fått hjerteinfarkt og svulst på hypofysen. Fysisk ble han kraftig svekket, og ble avhengig av rullestol.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ekteparet Vik var på sin første prøvetur med den nye bobil da ulykken inntraff. Foto: ARNE RISTESUND


Mistet sønnen

Paret har også mistet et barn i voksen alder, før sønnen (28) fikk hjerneslag for seks år siden. Siden har han vært er pleietrengende 24 timer i døgnet.

– Vi har hatt det tøft. Endelig begynte Harald å bli bedre, slik at vi kunne bruke litt tid på oss selv. Det var nå vi skulle begynne å leve, men det fikk vi ikke lov til, sier hun stille.

Hun savner mannen sin, men nekter å sette seg ned å gi opp.

– Det var så uendelig mange ting jeg ville fortalt ham, men som jeg aldri fikk sagt, sier hun.

På et lite bord i stuen står et bilde av ham.

– Han hadde ikke ønsket at jeg bare skulle sette meg ned. Jeg har hele tiden sagt at jeg skal klare dette, sier 68-åringen.

Tilbake på ulykkesstedet

Etter tre måneders opptrening på Åstveit, var hun fast bestemt på å komme tilbake til livet. Hun går fortsatt til fysioterapeut, men har for lengst kastet krykkene. For bare tre uker siden var armen såpass bra at hun kunne kjøre bil igjen.

– Jeg hadde med meg svogeren min, for det var litt uvant i begynnelsen. Jeg må innrømme at jeg skvetter litt hver gang jeg ser en hvit lastebil, sier hun.

BA er med henne tilbake på ulykkesstedet på Steinestøvegen. Bremsesporene i veien er der fortsatt, seks måneder etter ulykken.

– Jeg er ikke sint på noen. Men ulykken hvis hvor urettferdig livet er, sier hun.

Mannen (54) som kjørte lastebilen ble kjørt til Haukeland sykehus med kritiske skader. To dager senere døde han av skadene.

Saken henlagt

Ulykken er ferdig etterforsket. I august ble saken henlagt. Det ble ikke funnet tekniske feil med noen av kjøretøyene, eller tegn til sykdom. Politiet har konkludert med at føreren av lastebilen kom over i motsatt kjørefelt.

– Hvorfor han kom over i motsatt felt har vi ikke funnet ut av, sier politiadvokat Hilde Welde.

Mannen var på vei sørover på E39. Sjåføren Emil (38) lå like bak lastebilen da ulykken inntraff. Han opplyste at farten lå rundt 70 kilometer i timen, som er fartsgrensen på stedet.

– Det så ut som om føreren mistet kontrollen. Plutselig skjente lastebilen over i motsatt kjørefelt, og dundret rett inn i siden på bobilen, forklarte han til BA på ulykkesstedet.

Les flere saker fra Bergensavisen her.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag