*Nettavisen* Nyheter.

– Amming er oppskrytt

Foto: (Scanpix)

Barnelege hevder at bryst ikke nødvendigvis er best.

23.07.09 21:00

(SIDE2:) En kanadisk professor og spesialist innenfor barnemedisin mener at mange av fordelene ved amming er sterkt overdrevet og utdatert.

Mer fra Side2. no: Sjekk forsiden nå!

Michael Kramer har brukt mer enn 20 år på å studere amming, og har fungert som rådgiver for både WHO og Unicef. Hans egen forskning konkluderer med at det ikke er beviselig at amming beskytter spedbarn mot fedme, astma, allergier og diabetes, slik man tidligere har trodd.

Kramer sier, ifølge MailOnline, at mange av disse fordelene ikke skyldes ammingen i seg selv, men at ammende mødre har en tendens til å overføre egne sunne vaner til familien sin.

– Idiotisk
– Samfunnets og helsevesenets promotering av amming er utdatert. Det finnes svært lite bevis som tyder på at amming reduserer risikoen for leukemi, magesykdommer, diabetes type 1, hjertesykdommer og høyt blodtrykk, sier Kramer, som er professor ved McGill University i Montreal.

– Jeg synes ikke vi skal overpromotere de få bevisene som finnes, det kan bli mye uriktig informasjon, fortsetter han.

– Det er jo bare helt idiotisk! utbryter Elisabeth Tufte, seniorrådgiver ved Nasjonalt kompetansesenter for amming ved Rikshospitalet.

Tufte understreker at én slik forskningsrapport ikke er nok, og at det finnes en overveiende mengde artikler som motsier Kramers påstander.

Klikk på bildet for å forstørre.

Antistoffer
– Det finnes tonnevis med artikler og forskning som viser at morsmelk er det beste for barnet. For det første er det den optimale ernæring for spedbarn, og inneholder antistoffer som ikke finnes i morsmelkerstatning. For det andre beskytter det både kortsiktig og langsiktig mot en rekke sykdommer, fortsetter hun.

– Det er ikke så mye forskning på om morsmelk forhindrer astma eller ikke, men det er likevel nok av bevis for at morsmelk er den beste næringen for spedbarn, sier Elisabeth Tufte til Side2.

Blant annet beskytter morsmelk barnet mot øre-/nese- og halssykdommer og diabetes type 1 på kort sikt, og flere kreftsykdommer på lang sikt. Virkningen blir den samme om barnet får morsmelken rett fra brystet eller pumpet ut og servert i tåteflaske.

Beskytter moren mot kreft
– Amming har også helsefordeler for moren. Hun blir mindre utsatt for både bryst- og eggstokkreft, sier Tufte.

I 1999 publiserte British Medical Journal tall som underbygger teorien om at ammende mødre unngikk i langt større grad enn ikke-ammende å få overvektige barn.

Les: Dette er tabu

Rapporten viste at jo lenger barnet fikk brystmelk, jo større helsefordeler fikk det. For barn som ammet i et år eller mer, var risikoen for å bli overvektig fem ganger så liten som hos andre barn.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det finnes klare bevis for at brystmelk kan holde ørebetennelser og mageknip på en armlengdes avstand. Professore Kramer innrømmer likevel at amming kan være godt for barnets hjerneutvikling, som igjen kan føre til høyere IQ.

Premature barn
Kramer mener at det råder full forvirring om temaet, mye på grunn av konkurranse mellom ammelobbyistene og produsentene av morsmelkerstatning.

– Leger som ikke ønsker å velge én side i saken, blir hjernevasket ammeentusiaster, mens morsmelkerstatningindustrien hopper på alt bevis om at brystmelk ikke er bra. Ammelobbyistene på sin side har en tendens til å ignorere denne forskningen. Ingen av sidene er særlig vitenskapelige, sier Kramer.

Spesielt for dem som føder for tidlig er morsmelk essensielt.

– Premature barn er mer utsatt for blodforgiftning og tarmsykdommer. En stor norsk studie viser at morsmelk beskytter barnet mot disse, sier Tufte.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bryst er best
Clare Byam-Cook, en engelsk eksjordmor som brukte 20 år på å lære kvinne å amme – inkludert kjendiser som Kate Winslet og Natasha Kaplinsky – sier at bryst er best, men at mødre som ikke ammer ikke må bli sett på som dårlige mødre av den grunn.

Les: – Følte meg som verdens verste mor

– I den vestlige verden er det viktig at mødre forsøker amming, men det er ikke livsviktig for helsen siden alle klarer seg bra uansett. Og amming gir absolutt ingen garanti for at du skal få slanke, vakre, intelligente og sunne barn. Men jeg mener at amming ikke bare er bra, men livsviktig, i den tredje verden, sier Byam-Cook.

WHOs råd
WHO råder mødre til å amme de seks første månedene av barnets liv, for så å supplere fast føde med morsmelk til barnet er to år. I Norge anbefaler helsemyndighetene at barnet ammes i et år, med innføring av fast føde etter seks måneder.

En annen fordel ved amming kan være at moren lettere tar av de ekstra kiloene hun la på seg under graviditeten. Men det gjelder ikke de som allerede var overvektige før de ble gravide.

– Det finnes nok de som bruker amming som en slankekur, men det er nok en mye viktigere grunn å ikke få kreft, enn å gå ned i vekt, sier Tufte.

Blotting av bryst
I Norge er amming sett på som verdens mest naturlige ting, og nybakte mødre nøler sjelden med å ta fram puppen på offentlige steder. Nå er jo folk, spesielt på kafeer i Oslo sentrum, blitt ganske vant til å se dette, men mange som selv ikke har vært i en ammesituasjon føler at det blir litt eksponerende.

Ammesjal
Et råd kan være å bruke et sjal som er løst bundet rundt morens hals og som dekker morens bryst og mage. Da kan moren titte ned på barnet som ammer, mens andre kafégjester/busspassasjerer/venner osv. kan fortsette som før uten å måtte ta stilling til hvor de bør eller ikke bør feste blikket. Samtidig får barnet fred og ro til å spise. Dette er spesielt vanlig i USA, og de fleste kvinner i dag er nok allerede eier av mer enn et stort, kult sjal.

LES OGSÅ: Skifter bleie på kafébordet

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag