RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Avhengig av olje i 100 år fremover

Foto: Charlie Riedel (AP)
Sist oppdatert:
Glem fornybar energi. Vi vil brenne mer olje, kull og gass de neste 60 åra.

Til tross for et stadig større fokus på fornybar energi, er det fortsatt svært langt fram til olje og andre fossile energikilder forsvinner.

Mer oljebruk om 40 år
Ifølge professor ved international energistudier ved Erasmus-universitetet i Rotterdam, Peter Odel, vil forbruket av olje i verden øke helt fram til 2050.

Og ikke nok med det: Naturgassforbruket vil øke helt fram til 2090 – mens selve toppen av utslitt fra hydrokarboner vil nå sin topp i 2070.

- For dyrt med fornybar energi
Dette står i sterk kontrast til målene til både G8, EU, USA og ikke minst Kyoto-avtalen. Professoren mener at utviklingen av fornybare energikilder vil bremses av både økonomiske problemer og ikke minst teknologiske.

– Bruken av olje vil ikke nå toppen før i 2050. Det vil deretter synke noe, men selv i år 2100 vil oljeforbruket være 20 prosent høyere enn i år 2000, forteller han til Reuters.

Professoren tror at bruken av fornybar energi vil øke med 1500 prosent gjennom dette århundret, og dermed bli den største enkeltkilden til energi innen 2100, men vil likevel bare stå for produksjonen av 35–40 prosent av all energien.

Dårlig nytt for miljøforkjempere
Om Odell får rett, vil dette være betydelig dårligere enn det miljøforkjempere mener er nødvendig for å avverge de verste konsekvensene av global oppvarming.

– Kull, olje og gass vil fortsette å dominere energimarkedet gjennom hele det 21. århundre, slår han fast.

Tror ikke på nye utslippsmål
Den britiske regjeringen la onsdag fram planer som sier at landet skal produsere 40 prosent av sin energi fra lav-karbonkilder innen 2020 – og 80 prosent innen 2050 for å bremse den globale oppvarmingen. Landet vil satse på atomenergi, vindkraft, solceller og marine energikilder.

Disse målene har professoren ikke noen tro på.

– Målene Storbritannia setter seg er nesten umulige å nå, og de kommer til å bli utviklet til en pris som kommer til å påvirke strømprisen betydelig, slår han fast.

Trenger fire ganger så mye energi
Ifølge Odell kommer det globale energibehovet til å firedoble seg gjennom resten av dette århundret. Dermed er det nærmest umulig å nå utslippsmålene om en samtidig skal dekke etterspørselen etter energi.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere