*Nettavisen* Nyheter.

– Bare Lars er Lars

Lars Sponheim, Trine Skei Grande, Ola Elvestuen Foto: Arild J. Waagbø

Ingen Sponheim-kopier står klare i Venstre.

16.04.10 20:02

SARPSBORG (Nettavisen): - Bare Lars er Lars, så vi får finne vår egen stil, sa Venstres nestleder Ola Elvestuen til Nettavisen etter at Lars Sponheim fredag hadde tatt farvel som partileder etter fjorten år - på landsmøtet i Sarpsborg.

Trine Skei Grande, som etter alt å dømme blir valgt til ny partileder kokken 11 lørdag, sa at det blir rart i starten, at Sponheim forsvinner fra partiledelsen.

- Jeg kommer til å savne ham, sa Skei Grande til Nettavisen.

- Hvem skal stå for de kjappe replikkene nå?

- Jeg skal ikke prøve å bli noen kopi av Lars. Det er mulig underholdningsfaktoren faller, sa Skei Grande.

- Aske og svovel
Sponheim gikk på stolen til trampeklapp fra landsmøtedelegatene og bemerket, i kjent sponheimstil, at det regnet aske og svovel over landet da han kom hjem til Østfold for å gå av som partileder.

Se hele Sponheims tale her.

Han trakk linjene tilbake til sin første tale som partileder i 1996, siterte fra talen, og brukte mye av timen sin på å snakke om 10 saksområder som har vært viktige for ham som partileder. Det startet med grønn beskatning, delingsmodellen og småbedriftene, før han utbrøt:

- Jeg høres nesten litt ydmyk, reservert og bakpå ut. Hva er dette for no?!!

Da lo Venstre-folket godt.

- En rettsstat
Punkt fire var innvandring. Sponheim pekte på at han hele tiden har stått opp mot de («populistiske vindene») som har krevd mest mulig tøffhet og muskler i innvandringspolitikken. Han nevnte særlig valgkampen i fjor, da først Frp og flere andre partier, tok til orde for internering av asylsøkere, mens Sponheim mente at folk i en rettsstat må dømmes før de fengsles.

- Det var starten på slutten for meg som politiker, sa Sponheim – til stor applaus.

Personvern, åpenhet rundt maktprosesser og modernisering av landbruket var Sponheims neste poster.

Tok selvkritikk
Sponheim tok selvkritikk på at han ikke har hatt nok engasjement for de svakeste i samfunnet. Han mener situasjonen for de rusavhengige er like dårlig i dag som den var da han ble partileder.

- Vi har de rette meningene, men vi må også klare å levere resultater, sa Sponheim.

Fra talerstolen ga han Trine Skei Grande oppdraget med å sørge for at barn ikke fødes til fattigdom lenger, punkt ni. Og minnet om at det er en menneskerett for alle å spise seg mett her i verden.

- Menneskerettigheter er politikk for hverdagen, sa Sponheim – før han avrundet 10-punktsreisen med Venstres visjon om et liberalt kunnskapssamfunn.

Sponheim sa det lan være ensomt å være partileder («man går alene den siste meteren») og anmodet partifellene om ikke stikke kniver i ryggen på Trine Skei Grande om partiet møter motgang.

Leste dikt
- Så hvordan skal jeg avslutte min siste tale som Venstre-leder? sa Sponheim og leste sambygdingen Olav H. Hauges dikt Den draumen:

«Det er den draumen me ber på

at noko vidunderlig skal skje,

at det må skje –

at tidi skal opna seg,

at hjarta skal opna seg,

at dører skal opna seg,

at kjeldor skal springa –

at draumen skal opna seg,

at me ei morgonstund

skal glida inn

på ein våg me ikkje har visst um»

- Men det får vel heller bli med Neil Young, sa Sponheim og siterte: - Hey hey, my my. Rock 'n' roll will never die.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.