*Nettavisen* Nyheter.

– Baya hørte stemmer i mørket etter flystyrten

Foto: ALARABIYA.NET (AFP)

Bakari Baya (14) klamret seg fast til vrakdeler i haiinfisert farvann i nesten tolv timer.

02.07.09 11:36

14-åringen er så langt den eneste bekreftede overlevende etter flyulykken i Det indiske hav utenfor øygruppen Komorene. Hun skal ha klamret seg fast til vrakdeler, som drev blant lik og olje i det haiinfiserte farvannet, i nesten tolv timer, skriver Daily Mail.

153 mennesker var om bord i Airbus A310-flyet som styrtet i sjøen like før landing på Komorene natt til tirsdag. Alle bortsett fra Baya er antatt døde, inkludert hennes mor.

– Hun følte ingenting og ble funnet i vannet. Hun hørte folk snakke rundt seg, men så ingen i løpet av natten, sier faren Kassim Bakari til fransk media.

Hun blir behandlet på sykehuset på Komorene og skal ifølge en sykepleier være i god behold, melder nyhetsbyrået AP.

Dårlig svømmer
Faren til 14-åringen forteller videre til fransk radio at jenta er en dårlig svømmer og hadde ingen redningsvest, men var likevel i stand til å holde seg flytende fram til redningsmannskaper fikk øye på henne.

– Baya ble kastet ut og befant seg ved siden av flyet, sier Kassim Bakari.

– Hun er en svært skremt jente. Jeg trodde aldri hun ville klare seg. Dette var Guds vilje, sier faren.

Visepresident på Komorene, Idi Nadhoim, besøkte jenta på sykehuset onsdag. 14-åringen var ifølge en AP-reporter forslått og hadde gasbind på albuen.

Utslitt da hun ble reddet
Sersjant Said Abdilai var med på å redde jente opp fra havet. Han forteller at 14-åringen var så utslitt at hun ikke klarte å ta grep rundt livredningsbøyen som ble kastet til henne. Dermed hoppet han ut i sjøen og fikk dratt jenta om bord i redningsbåten.

Deretter fikk Baya rikelig med vann og sukker.

Les også: Skrekkmåned for Airbus
Les også: Fant den svarte boksen

Visepresident Idi Nadhoim har bekreftet at Baya overlevde flystyrten, men det har vært en rekke motstridende meldinger rundt overlevende. Først ble det meldt at et fem år gammelt barn ble funnet i live, men dette ble senere avvist. I tillegg har jemenittiske aviser meldt tidlig onsdag at ytterligere et barn er funnet i live. Men dette er ikke bekreftet fra offisielt hold. Det er også blitt spekulert på at flykapteinen overlevde den dramatiske flyulykken.

Flyselskapet Yemenia, som er eid av Jemen og Saudi-Arabia, skal gi de pårørende de omkomnes familier en kompensasjon på 20.000 euro, noe som tilsvarer 179.000 kroner i dagens kurs, opplyste selskapets talsmann Abdul-Khaliq al-Qadi under en pressekonferanse.

Lokalisert den svarte boksen
Franske myndigheter opplyser at de har funnet én av de svarte boksene fra Airbus A310-maskinen som tilhører flyselskapet Yemenia, melder nyhetsbyrået AFP.

Arbeidet med å hente opp boksen vil starte i løpet av onsdag.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Thomas Mukoya

– Det ble plukket opp signaler fra den svarte boksen i går klokken 16.30 lokal tid (14.30 norsk tid) av en luftfartspatrulje 40 kilometer fra Komorene, sier talsperson for franske myndigheter, Alain Joyandet.

Datainformasjon i flyets svarte boks kan trolig bidra med svar på hva som forårsaket ulykken.

Et fransk fartøy er sendt til området for å starte opphentingen av den svarte boksen, legger hun til. 66 franskmenn var om bord på ulykkesflyet, og dette er den andre flyulykken som rammer Frankrike på én måned. 1. juni styrtet Air France 447 i Atlanterhavet, og alle de 228 menneskene om bord omkom.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.