*Nettavisen* Nyheter.

– De prøver å oppdra ansatte med tobakksforbud

TOBAKKSFORBUD: Ansatte er voksne individer og de bør fritt kunne ta seg en snus på et kontor, mener Erlend Wiborg. Foto: Cornelius Poppe (SCANPIX)

Erlend Wiborg (Frp) mener forlaget om tobakksforbud i arbeidstiden illustrerer «kontrollglade politikere på steroider».

05.03.15 22:00

Om snaue to uker skal politikerne i Stavanger stemme over et totalforbud for både røyk, snus og E-sigaretter i arbeidstiden. Erlend Wiborg, arbeidspolitisk talsmann for Frp, mener forslaget om et slikt forbud illustrerer «kontrollglade politikere på steroider».

– Hvis dette ikke går utover jobben, og det gjør ikke snusing, tenker jeg at arbeidsgiveren prøver å oppdra de ansatte. Det reagerer jeg sterkt på. Ansatte er voksne individer og de bør fritt kunne ta seg en snus på et kontor, uttaler Wiborg til Nettavisen.

Utredet i 2010

Han viser til at KS-advokatene utredet dette i 2010, og konkluderte at kommuner og fylkeskommuner må kunne forby tobakksrøyking i arbeidstiden for stillinger som er holdningsskapende, men at det neppe er hjemmelsgrunnlag for et forbud som ikke tar hensyn til hvor arbeidstakeren oppholder seg.

– Arbeidsgiver ønsker å nekte folk som nyter tobakk å gjøre det, uavhengig av om arbeidstakeren er en rollemodell i sin stilling. Jeg mener det er uproblematisk at en lærer får forbud mot å snuse i klasserommet. Men på pauserommet bør det være lov, sier han.

– Formynder-iveren virker grenseløs

Wiborg mener formynder–iveren i dette tilfellet virker grenseløs. Han synes heller ikke det er noe godt argument at et tobakksforbud kan bidra til bedre helse ved arbeidsplassen.

– Jeg synes ikke det er noen godt argument. Snus har svært få helserelaterte sykdommer ved seg. Det er særdeles lavt. Skal arbeidsgiver nekte ansatte å drikke brus, eller spise usunn mat? Da drar man det for langt, sier Wiborg, men legger til at mennesker ikke skal utsettes for passiv røyking.

– Vi snakker til stadig om et inkluderende arbeidsliv. Det skal tydelig vis ikke gjelde for brukere av tobakk og E-sigaretter, sier Wiborg.

Hilser forslaget velkommen

Erik Vigander, pressesjef i Kreftforeningen, reagerer på Wiborgs uttalelser om at snus medfører svært liten helserisiko.

Klikk på bildet for å forstørre.

ØNSKER TOBAKKSFORBUD: Erik Vigander i Kreftforeningen tror flere kommuner vil innføre forbud.  Foto: Øyvind Bjørkum

– Folkehelseinstituttet la frem en ny rapport i fjor høst, som sier det motsatte. Med all respekt vil jeg si at Folkehelseinstituttet har mer troverdighet i helsespørsmål enn Wiborg. Snus kan øke risikoen for flere krefttyper. Man vet også at hvis man snuser i svangerskapet kan det føre til prematur fødsel, lav fødselsvekt og skader på barnet, sier Vigander.

Kreftforeningen hilser derimot forslaget fra Stavanger kommune velkommen. Vigander legger til at de er overbevist om at dette vil gi helsemessige gevinster.

- Vi tror flere og flere vil velge dette, og det tror jeg er fordi det er et ønske fra de ansatte. Jeg tror det kan bli et konkurransefortrinn når kommunen skal ansatte nye folk, sier Vigander til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag