RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Demonstrantene vil bli henrettet

Foto: Eugene Hoshiko (AP)
Sist oppdatert:
Myndighetene varsler strenge straffer etter de blodige opptøyene.

De kinesiske lokalmyndighetene i Xinjiang-provinsen varsler at de vil henrette personer som står bak de voldelige opptøyene hvor 153 mennesker ble drept. Leder for Kommunistpartiet i provinshovedstaden Urumqi, Li Zhi, sier under en pressekonferanse onsdag at de vil kreve dødsstraff for de skyldige, melder Sky News.

Videre forteller han at sikkerhetsstyrker har fått kontrollen over byen etter flere dager med uroligheter.

– Alle sammen, spesielt han-kineserne, bør vise selvbeherskelse, sier Li Zhi, melder BBC.

Varslet hevn over uigurer
Han-kineserne har de siste dagene varslet hevn over uigurer, men har blitt stanset av opprørspoliti.

Li Zhi sier at flere personer som er anklaget for å ha begått drap under opptøyene, er anholdt. De fleste skal være studenter.

Urolighetene i Nordvest-Kina har allerede ført til at president Hu Jintao har avbrutt reisen sin til G8-møtet i Italia for å returnere tilbake til Kina og ta kontroll over situasjonen.

Les også: Jordskjelvfrykt under toppmøte
Les også: Bytter ut gevær med cyanid

Mer enn 1000 mennesker har blitt skadd i opptøyene og 1434 er blitt arrestert. Folk som bor i uigurer-nabolag sier at det foregår en rekke arrestasjoner på nattetid, og legger til at de forbereder seg på å forsvare seg mot ytterligere angrep fra han-kinesere.

Sammenstøt på fabrikk
Foranledningen til opptøyene er et sammenstøt mellom han-kinesere og uigurer på en fabrikk i Guangdong-provinsen i Sør-Kina forrige måned. Ifølge ryktene hadde uigurer voldtatt to kvinner. Politiet pågrep 15 personer i forbindelse med sammenstøtet på fabrikken, inkludert to personer som er anklaget for å ha startet rykteflommen på internett.

Søndag gikk uigurer ut i gatene i Urumqi og demonstrerte, men demonstrasjonen utløste voldelige opptøyer hvor både han-kinesere, uigurer og politifolk har angivelig angrepet hverandre.

- De fleste drepte var han-kinesere
Myndighetene hevder at majoriteten av de 156 drepte under søndagens opptøyer var han-kinesere. Men uigurene hevder at antallet på drepte er langt høyere og at 90 prosent av de drepte er uigurer.

En av årsaken til demonstrasjonene i provinsen er uigurenes misnøye med at så mange han-kinesere har flyttet inn i området på jakt etter jobb. Uigurene kjemper for uavhengighet i Xinhua, som ble innlemmet i folkerepublikken i 1949.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere