RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Det har vært mye kaos og rot

FIKK IKKE KOMME INN: Det ble en opphetet diskusjon mellom ansatte ved Nobelinstituttet og internasjonal presse da sistnevnte ble nektet adgang til den eneste pressekonferansen med fredsprisvinnerne.
FIKK IKKE KOMME INN: Det ble en opphetet diskusjon mellom ansatte ved Nobelinstituttet og internasjonal presse da sistnevnte ble nektet adgang til den eneste pressekonferansen med fredsprisvinnerne.
Sist oppdatert:
Omdømmeeksperter er uenige om hvor mye kritikk og pressenekt kan ha skadet fredsprisens omdømme.

Synspunktene til avtroppende Nobel-direktør Geir Lundestad har skapt oppstyr.

Etter utspillet havnet årets fredsprisvinnere nesten i skyggen Lundestad. Det viser en rask gjennomgang av medieomtalen Nettavisen har gjort av mediearkivet Retriever.

Før pressekonferansen til fredsprisvinnerne Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi tirsdag, var det duket for nye oppslag.

Internasjonal presse ble nektet adgang til pressekonferansen og det oppsto en flau situasjon utenfor Nobelinstituttet i Henrik Ibsens gate i Oslo.


Nå ber omdømmeekspert Trond Blindheim Nobelkomiteen ta seg en pause.

Ta pause

– Det har vært mye rot den siste tiden. Lundestads utspill om Jagland fjernet skorpen fra såret etter Kinas knallharde reaksjon på tildelingen til Liu Xiaobo. Mange vil nok si at Lundestad likevel har rett, men det er timingen som er riv ruskende feil, samt det faktum at han gir Kina gode argumenter på hånden for at Nobelkomiteen er i lommene til norske politikere, sier sosiolog Trond Blindheim til Nettavisen.

– Nå trenger komiteen en tenkepause og tid til å rydde opp, fortsetter han.

Lundestad sa til Aftenposten at tidligere statsministre og utenriksministre ikke bør sitte i Nobelkomiteen, og at de bør beherske engelsk.

Blindheim tror synspunktene til den avtroppende nobeldirektøren og pressenekten ikke er alene om å endre folks oppfattelse av Nobelkomiteen og fredsprisen.

– Det har vært mange omstridte tildelinger, særlig den til Barack Obama. Den var ubegripelig, selv for presidenten. Det har vært mye kaos og rot. Men den er fortsatt med på å sette Norge på kartet. Det skjer jo ellers fint lite her i landet som er verdt å skrive om for internasjonal presse, sier Blindheim som til daglig er leder ved Markedshøyskolen i Oslo.

Har spisse albuer

PR-rådgiver Haakon B. Schrøder er ikke enig med Blindheim. Han tror de omstridte overskriftene er med på å fornye interessen for fredsprisen.

Fredsprisen skinner sterkere enn noensinne, mener han.

– Lundestad er Nobels løse kanon på dekk. For mange er han «Mr. Nobel» og det er helt tydelig at han har spisse albuer. Kanskje han har vokst seg større enn fredsprisen? spør Schrøder til Nettavisen.

– Uansett, Lundestad er en artig fyr, men det er kanskje ikke alt han gjør som er like gjennomtenkt. Det er sånn at man kniper igjen øynene og håper at det skal gå over, fortsetter han.

Det har ikke lykkes Nettavisen å få kontakt med Det Norske Nobelinstitutt og Geir Lundestad.

Hva synes du om saken? Si din mening i kommentarfeltet!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere