RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Det må være bedre enn at noen drukner

Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Folk reagerer på forslag om å skille gutter og jenter i svømmehallen.

Til Avisa Nordland åpnet SV-politiker Ali Horori for at man skulle skille gutter og jenter i svømmeundervisningen, fordi enkelte motsetter seg felles nakenhet i skoletiden.

- Å få elever til å dusje sammen og kle av seg i en felles arena er for meg ikke noen vesentlig del av de norske verdiene, sier mener Horori, som er bystyrerepresentant i Bodø.

Han ber om respekt for at enkelte motsetter seg felles nakenhet i skoletiden, og han åpner for at det i enkelte tilfeller kan være best å splitte opp jenter og gutter i svømmeundervisningen.

- Barn og unge med minoritetsbakgrunn er overrepresentert i drukningsulykker. Det må være bedre at alle får svømmeundervisning enn at noen drukner, sier Ali Horori.

Vesentlige verdier
Han avviser at dette er å la norske verdier vike for et lite mindretall.

- For meg tar de norske verdiene utgangspunkt i grunnloven, flagget og 17. mai.

- Å få elever til å dusje sammen og kle av seg i en felles arena er for meg ikke noen vesentlig del av de norske verdiene, sier bystyrerepresentanten.

Horori mener skolene bør strekke seg langt for å overbevise alle foreldre om at dette kan gjennomføres med visse tilpasninger.

- Men hvis enkelte, på grunn av religion eller andre ting, motsetter seg det, må skolen legge til rette for at ungene fortsatt får den undervisningen de skal ha, sier han.

– Nakenhet

Han sier at det i andre fag oppleves som fullt akseptabelt å ta ut elever med helt spesielle behov ut av klasseundervisningen.

Dette bør ifølge Horori også gjelde kroppsøvingsfaget.

- Kan det innebære en kjønnsdelt undervisning?

- Jeg synes den enkelte skolen må få lov til å tilrettelegge undervisningen slik den selv synes er best. Hvis de sier at kjønnsdeling er den beste måten, er det greit for meg, sier Horori, men legger til:

- Hvis foreldre krever å få matematikkundervisningen kjønnsdelt, sier jeg nei til det. Det er dette med nakenhet som er veldig følsomt. Å stille seg naken foran andre er i veldig mange kulturer helt utenkelig.

Ber om forståelse

Ali Horori understreker at det ikke bare er muslimer som i enkelte situasjoner ber om at samfunnet rundt tilpasser seg deres virkelighet.

- Jehovas vitner feirer ikke jul, og da blir elever som tilhører dem tatt ut av de aktivitetene som har med jul å gjøre og i stedet blir satt til å gjøre noe annet. Dette blir akseptert. Det blir det ikke på samme måten når det er muslimske verdier det handler om, sier han.

Horori håper at det blir rom for å diskutere saker som denne og at partene kan lære av hverandre.

- Så lenge Norge forholder seg til sine forpliktelser om å ta imot kvoteflyktninger, vil disse utfordringene alltid eksistere. Da må det i kunnskapsrike Norge være mulig å skape en forståelse for hverandre, sier Ali Horori.

9 av 10 vil ikke splitte gutter og jenter
Horori utspill til Avisa Nordland har skapt reaksjoner.

En avstemning på an.no viser at nesten 9 av 10 ikke ønsker å splitte gutter og jenter i svømmeundervisningen på bakgrunn av religion.

Bodøs bystyrerepresentant mener heller ikke at dette er å la norske verdier vike for et mindretall.

- Å få elever til å dusje sammen og kle av seg i en felles arena er for meg ikke noen vesentlig del av de norske verdiene, sier Horori.

Horori mener skolene bør strekke seg langt for å overbevise alle foreldre om at dette kan gjennomføres med visse tilpasninger.

- Men hvis enkelte, på grunn av religion eller andre ting, motsetter seg det, må skolen legge til rette for at ungene fortsatt får den undervisningen de skal ha, sier han.

Les også:

– Halvorsen må bevilge mer penger

– Du var en sann helt

– Jeg kan ikke svømme

37 har druknet så langt i år

Brødre omkom i drukningsulykke

Horori hadde et håp om at det ble rom for å diskutere saken, og AN.nos lesere ga politikeren svar.

Margret sier følgende i avisens kommentarfelt:

«Om jenter og gutter har kroppsøving sammen eller hver for seg må jo jentene uansett kle seg naken for hverandre når de skal dusje. Forsto ikke Hororis begrunnelse der.

En annen ting er jo det økonomiske spørsmålet. Det kan jo bli opp til dobbelt så dyrt for enkelte skoler, særlig for de med så få elever at de bare har ei gruppe på svømming pr. uke. Og i skoleøkonomien i dag er det vel ikke plass til så særlig mange flere utgifter. Dette resulterer jo i at alle elevene ikke blir skikkelig svømmedyktige og enda flere drukner.»

Elisabeth mener at man må høre ungenes egen stemme:

«Hva med å spørre barna om hva dem vil? Jeg hadde skrekkelige komplekser da jeg gikk på skole og det endte med at jeg skydde svømmingen. Jeg skulle ønsket vi var delt da jeg gikk.»

Sokrates – som selv er i skolen – mener følgende:

«Poenget er at vi må dele elevene opp i grupper uansett, og om det gjør livet enklere for enkeltindivider om delingen gjøres på grunnlag av kjønn; hva er da problemet? Om ikke det er et poeng i seg selv at gutter og jenter er sammen under svømmeundervisningen.

Men det som her diskuteres er en enkel tilrettelegging, som kan gjøres uten merkostnader, og med begrunnelse i at deling må uansett skje. Det handler om å ta hensyn til hverandre.

Personlig har jeg med kyllingpølser i tillegg til vanlige grillpølser når det er turdag, siden den muslimske eleven ikke spiser svinekjøtt. Synes du det også er provoserende? For meg er det dønn naturlig, en simpel tilrettelegging og «det skulle da bare mangle!»»

Les flere nyheter fra Avisa Nordland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere