RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Markus Schreiber (AP)

– Dette er folkemord!

Sist oppdatert:
Tyrkia i strupen på Kina etter bråket i Xinjiang-provinsen.

Forholdet mellom Nato-medlem Tyrkia og Kina er i ferd med å synke under frysepunktet etter at dødstallene etter opprøret i den kinesiske Xinjiang-provinsen begynte å stige.

Ifølge offisielle kinesiske kilder skal dødstallene ha kommet opp i 184 personer i forbindelse med sammenstøtene mellom uigurer og han-kinesere i regionshovedstaden Urumqi, men uoffisielle kilder mener det virkelige tallet ligger mellom 1000 og 3000.

Les også: Beijing: – 184 drept

Tyrkia på banen
Det har fått tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan til å reagere.

– Det finnes ikke noe annet ord som beskriver disse hendelsene, sier Erdogan ifølge BBC.Tyrkisk majoritet
Uigurene kjemper for uavhengighet i Xinhua, som ble innlemmet i folkerepublikken i 1949.

Årsaken til at Tyrkia involverer seg i opprøret er at konflikten står mellom den tyrkisktalende og muslimske uigurene, og tilflyttende Han-kinesere. Uigurene er rasende fordi de mener Han-kineserne tar fra dem livsgrunnlaget i provinsen.

Samtidig har kinesiske myndigheter brukt paramilitære styrker for å slå ned opprøret. Det er dette og de høye dødstallene som har fått Tyrkia til å reise bust.

Les også: – Demonstrantene vil bli henrettet

Oppfordrer til boikott
Tyrkias handelsminister Nihat Ergun har allerede bedt sine landsmenn boikotte kinesiske varer. Og nå kommer det altså enda grovere skyts fra statsministeren.

– Det som skjer i Kina er en form for folkemord. Det skjer overgrep der, hundrevis av mennesker er drept, og 1 000 mennesker er såret. Vi har vanskelig for å forstå hvordan de kinesiske lederne kan forbli tilskuere til disse hendelsene, sa Erdogan til reportere i Tyrkias hovedstad Ankara.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere