*Nettavisen* Nyheter.

– Dette er folkemord!

Foto: Markus Schreiber (AP)

Tyrkia i strupen på Kina etter bråket i Xinjiang-provinsen.

11.07.09 15:10

Forholdet mellom Nato-medlem Tyrkia og Kina er i ferd med å synke under frysepunktet etter at dødstallene etter opprøret i den kinesiske Xinjiang-provinsen begynte å stige.

Ifølge offisielle kinesiske kilder skal dødstallene ha kommet opp i 184 personer i forbindelse med sammenstøtene mellom uigurer og han-kinesere i regionshovedstaden Urumqi, men uoffisielle kilder mener det virkelige tallet ligger mellom 1000 og 3000.

Les også: Beijing: – 184 drept

Tyrkia på banen
Det har fått tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan til å reagere.

– Det finnes ikke noe annet ord som beskriver disse hendelsene, sier Erdogan ifølge BBC.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Peter ParksTyrkisk majoritet

Uigurene kjemper for uavhengighet i Xinhua, som ble innlemmet i folkerepublikken i 1949.

Årsaken til at Tyrkia involverer seg i opprøret er at konflikten står mellom den tyrkisktalende og muslimske uigurene, og tilflyttende Han-kinesere. Uigurene er rasende fordi de mener Han-kineserne tar fra dem livsgrunnlaget i provinsen.

Samtidig har kinesiske myndigheter brukt paramilitære styrker for å slå ned opprøret. Det er dette og de høye dødstallene som har fått Tyrkia til å reise bust.

Les også: – Demonstrantene vil bli henrettet

Oppfordrer til boikott
Tyrkias handelsminister Nihat Ergun har allerede bedt sine landsmenn boikotte kinesiske varer. Og nå kommer det altså enda grovere skyts fra statsministeren.

– Det som skjer i Kina er en form for folkemord. Det skjer overgrep der, hundrevis av mennesker er drept, og 1 000 mennesker er såret. Vi har vanskelig for å forstå hvordan de kinesiske lederne kan forbli tilskuere til disse hendelsene, sa Erdogan til reportere i Tyrkias hovedstad Ankara.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag