*Nettavisen* Nyheter.

– Dette er galskap

Foto: Anders Helgerud (Bergensavisen BA)

Gerd Soltveig Tvedt (83) har smerter i håndleddene, hjerteflimmer og pacemaker. Hjemme tar hun seg av sin mann i rullestol.

11.07.13 22:53

(BA.no) Tvedt (83) har i femten år tatt seg av sin 91 år gamle ektefelle som sitter i rullestol. På åtte måneder har hun selv vært innlagt syv ganger på sykehus med blant annet hjerteflimmer. Da hun søkte om et lengre rehabiliteringsopphold i spesialisthelsetjenesten før disse innleggelsene, fikk hun blankt avslag.

– Avlastning for meg har aldri vært noe tema. Da jeg først søkte om rehabiliteringsplass, fikk jeg beskjed om at jeg ikke var syk nok, sier Gerd Tvedt til Bergensavisen.

Ingen fred
Etter å ha blitt lagt inn for syvende gang med egne helseplager fikk Gerd endelig et to ukers opphold på Storetveit sykehjem. Begrunnelsen var at hun trengte fred og ro til å ta vare på seg selv. Dette har hun ikke fått.

– Hjemmesykepleien har ringt angående penger til taxi da min mann skulle til tannlegen, sier Gerd oppgitt.

Nå er familien bekymret for helsetilstanden hennes.

– Dette er galskap, og jeg er redd for at hun skal dø om hun ikke får en pause snart. Det handler ikke om at hun ikke er glad i mannen sin, men om at hun trenger et avbrekk, sier datteren Marit Tvedt.

Helsekrav
Ektefellen har tilsyn seks ganger om dagen, og en gang om natten av hjemmesykepleier. For et halvt år siden ble høyrefoten hans amputert, og han kan ikke forflytte seg på egen hånd.

– De kommer, og gjør det de skal. I mellomtiden er det hun som sitter der med ham. Akkurat nå har hun nok med seg selv. Hun er dårlig til bens, svimmel og har vondt i hendene. Hvor dårlig helse skal man ha for å få lov til å komme seg vekk litt? spør datteren.

Nå går de to ukene på Storetveit mot slutten. Hun vet ikke hva hun tenker om å dra hjem.

– Jeg tror ikke jeg greier det i den tilstanden jeg er i nå, og han er så dårlig som han er, sier Gerd.

– To uker er altfor kort tid. Nå blir hun sendt hjem, og etter det ender hun nok opp på sykehuset igjen, sier datteren.

Umulig situasjon
Gerd har ikke benyttet seg av klageretten.

– Da hun fikk avslag, ble hun helt nedtrykt, og tenkte at det ikke hjalp å klage. Det er ikke lett for en 83-åring å forstå dette systemet. Hun har pårørende, men hva med dem som ikke har det, sier datteren.

Ektefellen på 91 år vil ikke ha noen fast plass på sykehjem, og derfor fortsetter han å bo hjemme. Gerd føler at hun ikke makter å ta opp kampen med systemet.

– Du skal være ganske oppegående for å sette deg inn i alt, og ta opp dette problemet. Det er ikke jeg, sier Gerd.

Det beste for de to hadde nok vært en fulltidsplass på sykehjem for ektemannen, mener hun. Dette er noe han ikke ønsker, og derfor vil ikke dette skje.

– Min mening burde også ha betydning i denne saken. Jeg er selvfølgelig glad i ham, men jeg er for sliten. Jeg greier ikke ta vare på ham hvis jeg ikke blir bedre, sier Gerd.

- Tilhører fortiden
Å «komme seg vekk litt» tilhører fortiden, forteller leder for regionalt kompetansesenter for habilitering og rehabilitering.

— Vurderingsenheten har vurdert Gerds søknad ut ifra henvisningen vi har fått. En legespesialist har vurdert at hun ikke har behov for rehabilitering i spesialisthelsetjenesten. Hun kan likevel trenge oppfølging i kommunen, sier leder Edith Lunde.

Tidligere var det noe som het rekonvalesensopphold i spesialisthelsetjenesten. Dette er rehabilitering for blant annet å gjenvinne krefter.

— Slike opphold hører til fortiden. Dette faller ikke inn under spesialisthelsetjenesten lengre. Det står ingenting om noe slikt i henvisningen, sier Edith Lunde.

Nå som Gerd Tvedt har fått avslag, med anbefaling om tiltak lokalt, faller ansvaret over på kommunen. I avslaget ble det lagt ved to fullskrevne sider med informasjon om klagerettigheter, og andre rettigheter for pasienter.

— Jeg kan forstå at en 83-åring kan ha problemer med å forstå all informasjonen i brevet. Vi har prøvd å gjøre disse så forståelig som mulig, sier Lunde.

LES KOMMUNENS SVAR HER!

Denne saken er levert av BA.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.