– Dra til Lesvos, Listhaug

DRA: Kristina Quintano fra Drøbak har skrevet et brev til innvandringsminister Sylvi Listhaug. - Det ble skrevet i fortvilelse, sier hun. Foto: Privat

DRA: Kristina Quintano fra Drøbak har skrevet et brev til innvandringsminister Sylvi Listhaug. - Det ble skrevet i fortvilelse, sier hun. Foto: Privat

«Kjære Sylvi Listhaug. Stå med meg på stranden en dag, hold hånden til en gravid kvinne, ta armene rundt en gråtende gutt og tre sokker på en gammel kvinne.»

30.12.15 20:14

Det skriver Kristina Quintano fra Drøbak i et brev til innvandringsministeren, som er lagt ut på Facebook. Brevet var onsdag delt over 1.300 ganger, mens Aftenposten trykket det i sin helhet.

Den 40 år gamle ungdomsskolelæren var onsdag på vei hjem etter ti dager på den greske øya, der hun sammen med en gruppe frivillige fra Norge har brukt jula til å ta imot gummibåt på gummibåt med slitne, redde, kalde og klissvåte flyktninger. De kommer fra land som Syria, Pakistan og Afghanistan – på flukt fra krigens redsler.

– En dag kom det 800 før frokost, forteller hun.

Les også: Slik vil Listhaug stramme inn overfor asylsøkerne

Klikk på bildet for å forstørre.

HJALP TIL: I ti dager har Kristina Quintano hjulpet flyktninger på den greske øya Lesvos. Foto: Privat

Enorme utfordringer

For trass i at Tyrkia har lovet å demme opp for flyktningstrømmen i bytte mot milliarder av euro fra EU, fortsetter flyktningene å komme.

I båtene, som er beregnet på maksimum 15 personer, sitter ofte 60 til 80 mennesker, mange av dem med falske redningsvester stappet med avispapir, forteller Quintano til NTB. Faller de i vannet, vil de synke som steiner til bunns.

– De gråter og spør, hvor går vi nå? Vi ser skrekkelig mange barn, ofte ifølge bare med søsken. Det er ikke mulig å begripe uten å ha vært der.

Problemet nå er enorme utfordringer logistikkmessig. På Lesvos har temperaturen falt til under null, og lagrene av klær og nødvendigheter til flyktningene er nesten tomme.

Les også: Riktig å stramme inn på strømmen av asylsøkere

FN-fravær

– Det er ubeskrivelig kaldt. De frivillige har gitt bort nesten alt de har av klær. Nå er det helt krise, sier Quintano.

Klikk på bildet for å forstørre.

FIKK ÅPENT BREV: Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

Foruten gruppene av frivillige hjelpere, er greske redningsmannskaper, Røde Kors og Leger Uten Grenser på plass. Men heller ikke de har noe å tilby sultne og kalde flyktninger.

– Det er et akutt fravær av store organisasjoner som kan ta seg av flyktningene, sier Quintano. «Her er fullt av tomme telt med klistremerker fra UNHCR, med låste dører og fraværende folk,» skriver hun i brevet til Listhaug.

Les også: Asylfamilie: – Regler er nødvendig, men det er også medmenneskelighet

– Et helvete

Fra stranden der hun og hennes team har operert, er det om lag ti kilometer til leiren som drives av gresk politi i Moria, der flyktningene blir registrert. Men det kan ta dagevis før de får komme inn i leiren, der de bor i små leketelt fra IKEA som de må kjøpe selv.

Det finnes ikke leger, knapt mat og vann, og sanitærforholdene er ubeskrivelige, ifølge Quintano.

– Vi kaller det Moria-helvetet, sier hun.

I tillegg er mange flyktninger livredde etter at tyrkisk politi har trappet opp jakten på dem.

– De skjuler seg i skogene, reiser ut om natta og kommer inn til Lesvos tidlig om morgenen. Mange blir robbet for alt de har mens de gjemmer seg, forteller Quintano.

Les også: Vil frata unge asylsøkere kontanter

Ber om hjelp

I brevet til innvandringsministeren ber hun Listhaug bidra til å gjøre en forskjell.

– Kjære Sylvi, om du virkelig vil hjelpe dem der de er, så hjelp oss å hjelpe, skriver hun og ber samtidig statsråden om ikke være redd for å tape ansikt.

– Om du ikke vil se dem igjen i Norge, så vær dannet nok til å fortelle dem det selv, for vi føler oss som budbringeren fra helvete på dine vegne hver gang de gråtende spør oss hvor de skal reise videre, skriver Quintano.

På spørsmål om hva hun synes om Listhaugs uttalelser om at flyktninger ikke skal bæres på gullstol inn i Norge, svarer Quintano:

– Jeg tror ministeren har misforstått. Det eneste som er gullfarget her, er teppene vi pakker flyktningene inn i for å forhindre kuldeskader.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.