RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Du kan ikke bare avlytte meg

Foto: Shutterstock (Shutterstock)
Sist oppdatert:
Hackere truer med å gjøre det enkelt å avlytte mobilsamtalene dine.

Onsdag kunne Nettavisen fortelle om to hackere som lover at de i løpet av et par måneder skal slippe et program som gjør det mulig for alle med en bærbar datamaskin og riktig tilleggsutstyr å avlytte mobilsamtaler og snappe opp SMS-meldinger.

Dette gjør de gjennom å knekke krypteringen som brukes i GSM-nettet.

Les: Snart kan alle avlytte mobilen din

Har kjent til problemene lenge
Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen forteller nå til Nettavisen at telegiganten har vært klar over svakhetene som blir beskrevet i halvannet år, og at de jobber med å forbedre sikkerheten i sitt nett.

– Vi var på konferansen der svakheten ble vist fram for første gang for rundt 18 måneder siden, og vi har jobbet med å oppdatere siden, men det tar litt tid. Dette er et bransjeproblem, og ikke et Telenor-problem. Vi ser på hvordan vi raskest mulig kan komme oss over på den tryggeste sikkerhetsstandarden, forteller dekningsdirektøren.

Finnes alternativer
Uten å bli for tekniske så finnes det tre krypteringsløsninger for GSM-nettet: «AN/1», «AN/2» og «AN/3». Sikkerheten øker jo høyere tallet er, og det er bare den første typen som en nå har knekt.

Samtidig er det den som benyttes både i de fleste mobilnett.

Problemet er gamle telefoner
Og Telenor kan ikke oppdatere hele sitt nett over natta uten å samtidig skape store problemer for sine brukere. Problemet er at det er svært mange telefoner som bare støtter den dårligste standarden.

– Det har ikke så mye med hvor avansert telefonen er om den støtter 2 eller 3, men på produksjonsdatoen. Og tar man en utskrift av telefonene i nettet vårt så er det mange uten fargeskjerm og mms, og de har selvsagt ikke type 2 og 3, påpeker Amundsen.

Kan ikke avlytte hvem du vil
Men samtidig påpeker Amundsen at verktøyet som hackerne eventuelt vil slippe, ikke vil gjøre at du kan avlytte hvem som helst – når som helst.

– For å kunne avlytte så må man faktisk vite hvilken basestasjon telefonen befinner seg på, og være i nærheten av denne. Det er ikke slik at du som så sitter i nærheten av Carl Berner kan overvåke min telefon på Fornebu, forteller Amundsen.

Det betyr at avlytting i seg selv ikke er så vrient, men det kan være vanskelig å avlytte den du faktisk ønsker å avlytte.

Frykter hackerne
Men selv om det ikke er enkelt liker ikke dekningsdirektøren det som nå skjer.

– Det er betenkelig hvis disse legger dette rett ut. Om det er kriminelt kan jeg ikke si, men det er i alle fall veldig uheldig. Men samtidig har vi alltid vært klar på at mobilnettet ikke er 100 prosent sikkert, sier Amundsen.

– Mener dere at 3G-nettet er sikker?

– Per i dag ser vi på 3G som sikkert, men bransjen må alltid ligge et hestehode foran folk som ønsker å skade nettet på en eller annen måte. Enten det er folk som vil drive med hacking – eller kriminelle som vil sette nettet ut av spill.

Amundsen forteller at vi i Norge har vært skånet fra sabotasje, men at det i andre land som Telenor er involvert i gjerne opplever at bander kan sette ut basestasjoner – for noe så banalt som å stjele kobber.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere